21/03/2018 Noticia

Les primeres pluges de la tardor van revifar els boscos de Catalunya davant la sequera estival

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparte

Els boscos que presenten mortalitat, decoloració o pèrdua de les fulles a tota Catalunya queden registrats i revisats gràcies a la xarxa de seguiment DeBosCat. L'informe d'aquest any indica que es recuperen del decaïment del 2016.

Bosc d'Osona en decaïment. Autoria: Agents Rurals d'Osona.
Bosc d'Osona en decaïment. Autoria: Agents Rurals d'Osona.

Enguany la campanya de seguiment de l’estat dels boscos de Catalunya, el DeBosCat, ha permès saber que  els boscos s’estan recuperant de l'episodi de decaïment que van patir el 2016. No semblava que hagués de ser així, sinó més aviat el contrari, doncs l’estiu del 2017 va tornar a batre rècords de temperatura i sequera. “Tot i que l’estiu va ser sec i càlid i alguns boscos no ho van poder resistir, les pluges del mes de setembre van evitar que la situació empitjorés i alguns arbres que estaven començant a assecar-se o, fins i tot, a perdre la fulla abans de temps, van poder recuperar-se i passar una tardor més tranquil·la” explica la investigadora del CREAF, Mireia Banqué.

En total, la superfície de bosc que presenta arbres morts, decolorats o defoliats a Catalunya és de gairebé 30.000 ha (al voltant d’un 2% del total de la massa forestal del país). D’aquestes hectàrees afectades, però, només el 16% s'han detectat per primera vegada aquest any. La resta, o estan en el mateix estat que al 2016, o van millorant. Les comarques que presenten més afectacions noves són Osona, el Berguedà i algunes zones de la Noguera i la Selva. Pel que fa als boscos més perjudicats, tornen a ser les rouredes, els alzinars i les pinedes de pi roig.

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo