26/07/2018 Noticia

Els arbres més vulnerables a la sequera són els que han crescut en millors condicions climàtiques

Comparte

Les plantes que han crescut durant la seva vida amb bones condicions climàtiques tenen menys capacitat per respondre a les sequeres extremes. L'estudi posa de manifest que és imprescindible tenir en compte la història d'un bosc per definir la seva millor estratègia de gestió i conservació.

pinus_edulis
Detall del fullatge de Pinus edulis. Foto: Quinn Dombrowski (CC BY-SA 2.0).

Les sequeres severes són una de les principals amenaces per als boscos de tot el món. L'augment d'aquests esdeveniments extrems a causa del canvi climàtic obliga la ciència a estudiar quines poblacions i espècies són més vulnerables i per què. Un estudi recent, dut a terme per l’investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Francisco Lloret, revela que les plantes que han viscut en unes condicions climàtiques més còmodes poden patir més danys durant períodes de sequera. Aquest descobriment posa en relleu la importància de la història que ha viscut cada bosc. Segons les condicions climàtiques que hagi hagut de suportar al llarg de la seva vida un bosc serà més o menys resistent a la sequera.

L'estudi, publicat a la revista Global Change Biology, descobreix que durant una sequera extrema, els arbres que es troben en llocs on el clima normalment els és favorable tenen més probabilitats de patir danys. "Aquests arbres estan acostumats a tenir molta aigua disponible i en haver viscut en aquestes bones condicions és més difícil per a ells superar una crisi", explica Francisco Lloret. Per descomptat, també els arbres que han crescut en climes menys favorables es veuen afectats per les sequeres, però en estar acostumats a una manca crònica de recursos tenen més probabilitats de sobreviure.

Pinus_edulis_Grand_Canyon
Un exemplar de Pinus edulis sobre el Grand Canyon dels EUA. Foto: Ben Javelina (CC BY-SA 2.0).

Per dur a terme l'estudi, Lloret i el seu col·laborador Thomas Kitzberger, de la Universitat Nacional del Comahue (Argentina), van analitzar com havien reaccionat diferents boscos de Pinus edulis —una espècie de pi del sud-oest dels EUA i nord de Mèxic— a una sequera extrema entre 2001 i 2007. En el model estadístic utilitzat per a l'anàlisi, van combinar informacions sobre la distribució geogràfica dels boscos amb les dades sobre les condicions climàtiques experimentades per cada bosc durant les últimes dècades. Els resultats van indicar clarament que els boscos on havien mort més arbres durant la sequera eren els que havien estat sota les millors condicions climàtiques durant molts anys.

A nivell de gestió i conservació forestal, aquesta informació és clau i posa de manifest que cal protegir no només els boscos que ja estan en condicions crítiques, sinó també els que es troben en bon estat i que porten molts anys vivint en un ambient favorable.

Autor: Giulio Nigro

ARTICLE REFERENCIAT

Lloret F., Kitzberger T. (2018). Historical and event-based bioclimatic suitability predictsregional forest vulnerability to compound effects of severedrought and bark beetle infestation. Global Change Biology, 24: 1952-1964. DOI: 10.1111/gcb.14039

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Infografía
Com beuen les plantes? CREAF
Infografía

Como beben agua los árboles?

Infografía
Fusta Morta CREAF
Infografía

La importancia de la madera muerta en el bosque