04/10/2019 Noticia

Comença Clearing House, un projecte que vol omplir d’arbres i boscos deu ciutats europees i xineses, entre elles, Barcelona

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

Un grup de 10 ciutats i regions urbanes europees i xineses s’estan preparant seriosament per fer-se més i més verdes. Ho faran, en part, gràcies al projecte europeu Clearing House que va donar el tret de sortida oficialment a Bonn a finals de setembre i que té per objectiu conèixer en profunditat els arbres i els boscos que trobem en les zones urbanes, millorar-ne la seva gestió i potenciar la seva presència dins les ciutats. De fet, l’Institut Forestal Europeu (EFI), un referent en la temàtica, és el coordinador de Clearing House. El projecte es durà a terme entre 26 socis que representen universitats de prestigi, instituts nacionals de recerca, organitzacions sense ànim de lucre internacionals i nacionals, pimes o jardins botànics, entre altres.

A nivell europeu participaran en el projecte Barcelona, ​​Brussel·les, Gelsenkirchen, Cracòvia i Leipzig-Halle. Les seves experiències es compartiran i es compararan amb les de Beijing, Hangzhou, Hong Kong-Guangzhou-Shenzhen, Huaibei i Xiamen a la Xina.

“Des del CREAF estem molt convençuts que és important comptar amb la participació de la societat en el CLEARING HOUSE. I que no només cobreixi les organitzacions institucionals i multiplicadores, sinó també la societat en un sentit més ampli. Volem posar especial èmfasis en entendre les percepcions i demandes de la gent en relació amb els arbres i els boscos i intentar fomentar la implicació de les dones, grups menys privilegiats i escoles. Per exemple, volem desenvolupar un paquet educacional per arribar als estudiants i les seves mestres. En aquest sentit, el marc del projecte estarà particularment lligat als reptes de justícia socio-ambiental i de gènere” explica l’ecòloga del CREAF i participant del projecte, Corina Basnou.

Fotos de la trobada de presentació a Bonn.
Fotos de la trobada de presentació a Bonn. Fuente: CREAF.

Millorant els ecosistemes forestals de les ciutats durant quatre anys

Durant els propers quatre anys, els socis aportaran dades i crearan eines per afavorir la rehabilitació, la reconnexió i la restauració dels ecosistemes forestals urbans. Es tractarà d’estudiar els motors socials, econòmics i polítics que afecten als boscos urbans, a més d’explorar models de negoci sostenibles per facilitar-ne la gestió i el seu desenvolupament.

Els coordinadors del projecte estan convençuts que de que els boscos i els arbres urbans són una solució a molts dels reptes socials que es donen a les grans ciutats. En aquest sentit, cada ciutat participant té les seus propis reptes que pretén atacar durant el projecte, ja sigui reduir la contaminació de l’aire; mitigar les ones de calor; restaurar antics jaciments miners; potenciar la captació i la qualitat de l’aigua; augmentar l’atractiu de la ciutat, les oportunitats d’esbarjo a l’aire lliure i la connexió de la natura; o regenerar àrees urbanes, entre d’altres. A més, els socis del projecte desenvoluparan una aplicació digital de referència on es puguin consultar directrius per ajudar al disseny i gestió dels boscos urbans.

Foto de grup de la trobada a Bonn, on apareixen Corina Basnou i Joan Pino del CREAF.
Foto de grup de la trobada a Bonn, on apareixen Corina Basnou i Joan Pino del CREAF. Fuente: CREAF.

"El projecte vol donar visibilitat als múltiples beneficis que els arbres i els boscos urbans proporcionen a la societat que viu a les ciutat. A la vegada vol demostrar que existeixen mesures de gestió rendibles que poden ajudar a afrontar reptes socials claus", comenta Rik De Vreese, expert en silvicultura urbana a l’EFI i coordinador del projecte. "Personalment espero veure molts més arbres a les nostres ciutats i ciutats".

El professor Wang Cheng de l'Acadèmia Forestal Xinesa explica que  "el que es pretén fer amb aquest projecte és molt important. Hi ha masses construccions artificials dins les ciutats i el paper dels arbres i els boscos urbans és vital."

Ambdós esperen que el projecte permeti l’intercanvi de coneixements entre els socis europeus i xinesos. Si bé les ciutats europees tenen més experiència en la silvicultura urbana, les ciutats xineses estan aplicant enfocaments innovadors en aquest camp. Com a tal, la cooperació internacional serà un aspecte clau per a cada etapa del projecte.

Si voleu obtenir més informació sobre CLEARING HOUSE, visiteu la seva web.

Noticias relacionadas

Infografía
Com beuen les plantes? CREAF
Infografía

Como beben agua los árboles?

Infografía
Fusta Morta CREAF
Infografía

La importancia de la madera muerta en el bosque

Noticia
fusta_morta_GaldricMossoll
Noticia

Los bosques con madera muerta tienen un 23% más de biodiversidad