04/10/2019 Notícia

Comença Clearing House, un projecte que vol omplir d’arbres i boscos deu ciutats europees i xineses, entre elles, Barcelona

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

Un grup de 10 ciutats i regions urbanes europees i xineses s’estan preparant seriosament per fer-se més i més verdes. Ho faran, en part, gràcies al projecte europeu Clearing House que va donar el tret de sortida oficialment a Bonn a finals de setembre i que té per objectiu conèixer en profunditat els arbres i els boscos que trobem en les zones urbanes, millorar-ne la seva gestió i potenciar la seva presència dins les ciutats. De fet, l’Institut Forestal Europeu (EFI), un referent en la temàtica, és el coordinador de Clearing House. El projecte es durà a terme entre 26 socis que representen universitats de prestigi, instituts nacionals de recerca, organitzacions sense ànim de lucre internacionals i nacionals, pimes o jardins botànics, entre altres.

A nivell europeu participaran en el projecte Barcelona, ​​Brussel·les, Gelsenkirchen, Cracòvia i Leipzig-Halle. Les seves experiències es compartiran i es compararan amb les de Beijing, Hangzhou, Hong Kong-Guangzhou-Shenzhen, Huaibei i Xiamen a la Xina.

“Des del CREAF estem molt convençuts que és important comptar amb la participació de la societat en el CLEARING HOUSE. I que no només cobreixi les organitzacions institucionals i multiplicadores, sinó també la societat en un sentit més ampli. Volem posar especial èmfasis en entendre les percepcions i demandes de la gent en relació amb els arbres i els boscos i intentar fomentar la implicació de les dones, grups menys privilegiats i escoles. Per exemple, volem desenvolupar un paquet educacional per arribar als estudiants i les seves mestres. En aquest sentit, el marc del projecte estarà particularment lligat als reptes de justícia socio-ambiental i de gènere” explica l’ecòloga del CREAF i participant del projecte, Corina Basnou.

Fotos de la trobada de presentació a Bonn.
Fotos de la trobada de presentació a Bonn. Fuente: CREAF.

Millorant els ecosistemes forestals de les ciutats durant quatre anys

Durant els propers quatre anys, els socis aportaran dades i crearan eines per afavorir la rehabilitació, la reconnexió i la restauració dels ecosistemes forestals urbans. Es tractarà d’estudiar els motors socials, econòmics i polítics que afecten als boscos urbans, a més d’explorar models de negoci sostenibles per facilitar-ne la gestió i el seu desenvolupament.

Els coordinadors del projecte estan convençuts que de que els boscos i els arbres urbans són una solució a molts dels reptes socials que es donen a les grans ciutats. En aquest sentit, cada ciutat participant té les seus propis reptes que pretén atacar durant el projecte, ja sigui reduir la contaminació de l’aire; mitigar les ones de calor; restaurar antics jaciments miners; potenciar la captació i la qualitat de l’aigua; augmentar l’atractiu de la ciutat, les oportunitats d’esbarjo a l’aire lliure i la connexió de la natura; o regenerar àrees urbanes, entre d’altres. A més, els socis del projecte desenvoluparan una aplicació digital de referència on es puguin consultar directrius per ajudar al disseny i gestió dels boscos urbans.

Foto de grup de la trobada a Bonn, on apareixen Corina Basnou i Joan Pino del CREAF.
Foto de grup de la trobada a Bonn, on apareixen Corina Basnou i Joan Pino del CREAF. Fuente: CREAF.

"El projecte vol donar visibilitat als múltiples beneficis que els arbres i els boscos urbans proporcionen a la societat que viu a les ciutat. A la vegada vol demostrar que existeixen mesures de gestió rendibles que poden ajudar a afrontar reptes socials claus", comenta Rik De Vreese, expert en silvicultura urbana a l’EFI i coordinador del projecte. "Personalment espero veure molts més arbres a les nostres ciutats i ciutats".

El professor Wang Cheng de l'Acadèmia Forestal Xinesa explica que  "el que es pretén fer amb aquest projecte és molt important. Hi ha masses construccions artificials dins les ciutats i el paper dels arbres i els boscos urbans és vital."

Ambdós esperen que el projecte permeti l’intercanvi de coneixements entre els socis europeus i xinesos. Si bé les ciutats europees tenen més experiència en la silvicultura urbana, les ciutats xineses estan aplicant enfocaments innovadors en aquest camp. Com a tal, la cooperació internacional serà un aspecte clau per a cada etapa del projecte.

Si voleu obtenir més informació sobre CLEARING HOUSE, visiteu la seva web.

Notícies relacionades

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?

Infografia
La importància de la fusta morta al bosc
Infografia

La importància de la fusta morta al bosc