25/04/2025 Notícia

El Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic (CECC) presenta la proposta de pressupostos de carboni per a Catalunya

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.

El Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic (CECC) ha lliurat al Govern de Catalunya la primera proposta de pressupostos de carboni. Aquesta és una eina pionera a Catalunya i al conjunt de l’Estat que ha de permetre assolir l’objectiu de neutralitat climàtica l’any 2050 tenint en compte criteris de viabilitat tècnica i econòmica de la realitat catalana. Els pressupostos de carboni recomanen el volum total d’emissions de gasos amb d’efecte hivernacle (GEH) que Catalunya pot emetre entre 2021 i 2035, una dada que s’ha fixat en 403 megatones de CO2 equivalent, i que suposaria una reducció del 67% l’any 2035 respecte a 1990. Aquesta xifra s’ha determinat en línia amb les indicacions de la ciència per assolir els objectius de l’Acord de París. El CREAF té dos membres dins del CECC i n’ha portat la coordinació tècnica, pel que és una fita que celebrem. 

Melodia Tamayo CREAF

La proposta de pressupostos de carboni representa una fita clau per a l’acció climàtica a Catalunya. Per primera vegada, el país disposa d’una estimació detallada de quines emissions ens podem permetre emetre —i com repartir-les entre sectors— per caminar de manera justa i responsable cap a la neutralitat climàtica.

"La proposta de pressupostos de carboni representa una fita clau per a l’acció climàtica a Catalunya. Per primera vegada, el país disposa d’una estimació detallada de quines emissions ens podem permetre emetre —i com repartir-les entre sectors— per caminar de manera justa i responsable cap a la neutralitat climàtica, acostant-nos a un model de governança climàtica més alineat amb la urgència que ens marquen la ciència i els acords internacionals. Els pressupostos de carboni ens permeten planificar, establir prioritats, fer seguiment i exigir coherència a l’acció. Ens obliguen a assumir que no hi ha marge per a l’ambigüitat ni per a l’endarreriment. Reconeixem que la transformació ha de ser compartida: implica la responsabilitat del conjunt de la societat, de les forces polítiques, de les institucions i del teixit econòmic.", explica Melodia Tamayo, Responsable tècnica per a treballar amb el Comitè de Persones Expertes sobre el Canvi Climàtic de Catalunya. 

PlantadaUAB_GaldricMossoll

Cal actuar immediatament si es vol un planeta habitable per les futures generacions. Imatge: Galdric Mossoll

Quantes emissions de gasos d’efecte hivernacle cal reduir a Catalunya?

Els pressupostos de carboni plantegen una reducció mitjana anual del 8% de les emissions de GEH des de 2021 a 2035, contrastant amb la mitjana anual entre 2015 i 2019, que se situava en un increment de l’1% de les emissions, o amb la reducció del 0,2% l’any 2022 (últim any amb dades disponibles). La proposta de pressupostos de carboni suposa una reducció del 67% de les emissions l’any 2030 en relació amb el 1990, una dada superior a la plantejada a l’esborrany del Pla Integrat d’Energia i Clima de Catalunya 2030 (PINECCAT30), que proposa una reducció del 29% de les emissions en relació amb l’any 1990. Aquest pla haurà d’establir les fites de la transició energètica per a l’any 2030 en el camí cap a la neutralitat climàtica. 

olga_margalef150

Si el que pretenem és limitar l’escalfament global a llindars que permetin tenir un planeta habitable cal actuar en la propera dècada de forma contundent. Retardar la transformació socioeconòmica requerida i les polítiques d’adaptació i mitigació derivarà en un escalfament global més acusat i posa en risc les generacions futures.

“Si el que pretenem és limitar l’escalfament global a llindars que permetin tenir un planeta habitable cal actuar en la propera dècada de forma contundent. Retardar la transformació socioeconòmica requerida i les polítiques d’adaptació i mitigació derivarà en un escalfament global més acusat i posa en risc les generacions futures. És per això que el Comitè planteja fer un esforç de reducció d’emissions important i sostingut des del primer moment.”, Olga Margalef, investigadora de la UB i del CREAF.

Per assolir aquest objectiu, segons el CECC, es requereixen polítiques públiques ambicioses en energia, mobilitat i fiscalitat verda, inversions prioritàries en energies renovables, transport públic i col·lectiu, rehabilitació d’edificis, polítiques emmarcades en processos de participació ciutadana i empresarial que fomentin models de consum sostenibles i una transició ecosocial justa.

jordi_sole_olle_creaf.jpg

Els pressupostos de carboni per a Catalunya suposen pas important per al país en el seu conjunt, no només en la part purament tècnica d'objectius numèrics a assolir, sinó perquè per arribar a aquestes fites de descarbonització, cal plantejar-se molt seriosament canvis estructurals socioeconòmics des d'ara mateix.

"Els pressupostos de carboni per a Catalunya suposen pas important per al país en el seu conjunt, no només en la part purament tècnica d'objectius numèrics a assolir, sinó perquè per arribar a aquestes fites de descarbonització, cal plantejar-se molt seriosament canvis estructurals socioeconòmics des d'ara mateix. Aquests canvis impliquen deixar de confiar en la inèrcia actual, per passar a tenir una actitud activa i realment compromesa de tota la societat, no només polítics i activistes, sinó agents socials, empreses i, sobre tot, els principals sectors econòmics", Jordi Solé, investigador a l’ICM-CSIC i al CREAF.

Un pressupost de carboni per a cada sector 

L’informe del CECC estableix els pressupostos de carboni globals i desagregats en set sectors (transport, indústria, energia, agricultura, residencial, residus i serveis) i estructurats en períodes de cinc anys des de 2021 fins a 2035 per guiar l’acció climàtica a Catalunya. Entre 2026 i 2030 s’haurien de reduir un 45% les emissions en relació amb l’any 2022, i fins al 2035 ho haurien de fer en un 69% respecte a aquest mateix any (que equival a una reducció del 67% respecte a 1990). 

Els pressupostos de carboni consideren que els sectors que afronten un repte més rellevant són:

  • El sector del transport, el qual representa el 32% de les emissions actuals, que haurà de reduir un 72% les emissions l’any 2035 respecte a 2022. Les propostes del CECC se centren en l’electrificació del vehicle privat, l’augment de l’ús del transport públic i la mobilitat activa (a peu o en bicicleta), el foment del transport de mercaderies en tren, la planificació territorial i urbana i la implantació de polítiques d’habitatge que facilitin la contenció de la mobilitat i la reducció dels viatges en avió a favor del tren.
  • El sector de la indústria, que emet el 28% del total actualment, que haurà de reduir les emissions fins a un 65%. Podria fer-ho, segons el CECC, amb la reducció global de la demanda de productes en general, la reducció del consum energètic i l’eficiència en la producció, l’ús d’energies renovables i el desenvolupament de tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni.
  • El sector de l’energia, que representa el 13% de les emissions actuals, haurà de reduir el 91% de les emissions. Ho farà, fonamentalment, gràcies a l’increment substancial de les energies renovables i substitució de la generació amb gas i dièsel. Com que aquest sector afecta transversalment tots els altres, els pressupostos de carboni contemplen la reducció de la demanda energètica a través de diverses vies, incloent-hi la intensificació de la rehabilitació energètica d’habitatges, el decreixement turístic a favor d’altres sectors econòmics menys intensius en CO2, i la reorganització del model de generació, per exemple, amb l’impuls de les comunitats energètiques i l’autoconsum compartit. 
olga_margalef150

No es tracta (només) d’electrificar tots els processos que fins ara depenen del fòssil si no de treballar de forma conscient per la reducció del consum d’energia i materials.

“No es tracta (només) d’electrificar tots els processos que fins ara depenen del fòssil si no de treballar de forma conscient per la reducció del consum d’energia i materials.”, afegeix Margalef.  

El CECC fa aquesta aposta per tal de no posar en risc l’economia i el benestar de la societat present ni de les generacions futures, anticipant les reduccions que es requeriran per al període 2036-2050 i notant que, com més es retarda la descarbonització, més costosa i menys preparades estarem per adaptar-nos a una economia verda i competitiva. El CECC remarca que dilatar en el temps la reducció més intensa d’emissions generaria uns esforços excessius per als diferents sectors i generacions futures, pèrdua de competitivitat i risc de disrupcions socials. Per aquests motius, convé fer-ho amb més temps i de manera gradual. A més de garantir una transició efectiva i justa per a la ciutadania i tots els sectors socials i econòmics cap a una economia pròspera i descarbonitzada, la proposta presentada compleix amb criteris de justícia climàtica per a l’assoliment dels objectius globals de reducció d’emissions de GEH. L’enfocament de justícia climàtica permet entendre quina hauria de ser l’aportació justa de cada territori a l’objectiu global comú, sobre la base dels principis d’igualtat, responsabilitat, capacitat i dret al desenvolupament.  

Els pressupostos de carboni inclouen tots els GEH (CO2, CH4, N2O i gasos fluorats) i s’han elaborat amb dades oficials disponibles, models prospectius propis, consultes als actors econòmics i amb la recerca científica disponible. 

Fageda_GaldricMossoll_1

Els boscos són aliats clau per absorbir CO₂ i frenar l’escalfament global. Imatge: Galdric Mossoll

Què són els pressupostos de carboni i com afectaran Catalunya? 

Els pressupostos de carboni són un instrument de planificació previst a la Llei catalana 16/2017 del canvi climàtic. Per tant, són un requisit necessari i que, independentment del govern que tinguem, marcaran la direcció en termes de política climàtica. Un pressupost de carboni defineix la quantitat de GEH que es pot emetre a l’atmosfera en un període concret de temps. Per calcular-lo, cal tenir en compte les emissions totals del territori, en aquest cas Catalunya, i els objectius marcats per assolir la neutralitat climàtica. Amb aquesta informació es marca el camí a seguir pels sectors claus de l’economia, i es pot anar fent control i seguiment, per la qual cosa és un element clau, útil per planificar qualsevol política, però restrictiu a la vegada, j que estableix de manera rigorosa els límits. 

La proposta de pressupostos de carboni entregada ha estat elaborada per encàrrec de la Generalitat a un comitè de persones expertes. Ara, el mateix govern ha d’avaluar la proposta i adaptar-la segons els seus criteris per a presentar-la al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació. Si els pressupostos finals s’allunyen molt del que el CECC ha proposat, s’haurà de justificar. Un cop aprovats, els plans fets fins ara, o els de futur, com el PINECCAT30 o la PROENCAT 2050, s’hauran d’ajustar als resultats del pressupost final de carboni. 

Sobre el CECC 

La Llei 16/2017, de l'1 d'agost del canvi climàtic, preveu la creació del Comitè d'Experts sobre el Canvi Climàtic, òrgan col·legiat adscrit al departament competent en matèria de canvi climàtic i dotat d'autonomia funcional que té com a funcions principals presentar al Govern i al Parlament una proposta dels pressupostos de carboni i fer-ne el seguiment i avaluació per tal d’arribar a la neutralitat d’emissions l’any 2050. El CECC va ser constituït parcialment l’any 2019, va ser dotat d’una secretaria tècnica de suport a mitjan 2022, i va quedar constituït definitivament per les i els set membres que estableix la Llei el desembre de 2022. Les i els membres actuen de manera voluntària. Van formar part del CECC la Sra. Bàrbara Pons i la Sra. Sarai Roca, i actualment el CECC està constituït per: 

Montserrat Termes Rifé, doctora en Economia, professora titular de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB); Frederic Ximeno Roca, biòleg i màster en Estudis Territorials i Urbanístics, director de l’Àrea d’Acció Climàtica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Carme García Lores, llicenciada en Filosofia i Lletres i màster en Història Contemporània, assessora de Transició Ecològica i Energètica de l’Ajuntament de Viladecans; Salvador Lladó Fernández, doctor en Microbiologia Ambiental i Biotecnologia, professor agregat de la Facultat de Biologia de la UB; Olga Margalef Marrasé, doctora en Ciències de la Terra, professora de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB i investigadora adscrita al CREAF; Jordi Solé Ollé, doctor en Física Aplicada per la Universitat Politècnica de Catalunya, investigador científic a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i al CREAF, coordinador del projecte europeu MEDEAS i del projecte PYMEDEASCAT; Marta Torres Gunfaus, llicenciada en Enginyera Industrial Superior (MSc), directora del Programa Clima de l’Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals (IDDRI) a París. 
El resum executiu de l’informe presentat es pot consultar en el document adjunt a aquesta nota de premsa. L’informe complet, així com altres informes elaborats pel CECC, es poden trobar publicats al seu espai web: