Notícia

El CREAF visita el Parlament Europeu per defensar la necessitat urgent de gestionar els boscos mediterranis

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

El 7 de novembre, el Parlament Europeu va ser l'escenari d'un seminari inèdit titulat "La necessitat de la gestió dels boscos. El cas dels boscos mediterranis", organitzat pel eurodiputat català Jordi Solé, vicepresident del grup parlamentari Els Verds/Aliança Lliure Europea. El seminari va ser inaugurat amb una benvinguda de Jordi Solé, qui va presentar el context crític dels boscos de Catalunya. A la cita van assistir persones destacades en el camp de varis centres de recerca i institucions, entre elles el CREAF. 

 A la cita van assistir persones destacades en el camp de varis centres de recerca i institucions, entre elles el CREAF. 

A la primera taula del seminari, titulada "Amenaces i Oportunitats de la Gestió dels Bosc" els ponents van abordar de manera exhaustiva la crítica situació dels boscos de Catalunya. Marco Onida, de la Comissió Europea, va oferir una visió global, destacant la necessitat imperiosa de gestionar els boscos enfront de les amenaces com les sequeres persistents i els incendis. Xavier Castro, del Servei de Prevenció d’Incendis, va aprofundir en els desafiaments concrets de la prevenció d'incendis i la seva gestió efectiva. Joan Pino, director del CREAF, va presentar propostes basades en la ciència per millorar la gestió dels boscos catalans, subratllant la importància d'una gestió adaptada i consensuada que abordi la biodiversitat, la resiliència al canvi climàtic i la prestació de serveis a la societat. Mario Beltran, expert en gestió multifuncional del CTFC, va oferir una perspectiva pràctica sobre com afrontar les amenaces i convertir-les en oportunitats per a la sostenibilitat dels boscos mediterranis. Aquesta taula va establir les bases per aprofundir en el debat i explorar solucions innovadores per afrontar els reptes crítics que els boscos de Catalunya enfronten actualment.

Gestió forestal i bioeconomia

A la segona taula del seminari, titulada "Gestió Forestal i Bioeconomia Forestal" els participants van explorar les pràctiques de gestió forestal i les oportunitats que ofereixen per al futur dels boscos mediterranis. Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, va destacar la importància de la gestió forestal com a eina essencial per garantir la sostenibilitat dels boscos. Els experts, com Victor Resco UdL, Daniel Ibáñez de l'IAAC, i Neus Puy del CTFC, van abordar temes com l'alineament de la gestió i l'aprofitament amb les condicions ambientals actuals i futures, la promoció de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics, i l'ús de la fusta en la construcció, amb especial èmfasi en el suro com a exemple destacat. Aquesta taula va proporcionar una visió detallada sobre les pràctiques i les tecnologies emergents que podrien contribuir significativament a una gestió forestal sostenible, posant èmfasi en la importància de l'adaptació als canvis ambientals per assegurar la vitalitat a llarg termini dels boscos mediterranis.

Aquesta taula va proporcionar una visió detallada sobre les pràctiques i les tecnologies emergents que podrien contribuir significativament a una gestió forestal sostenible.

L'acte va ser patrocinat per Jordi Solé, qui ha estat un defensor destacat de la gestió sostenible dels boscos mediterranis. A través d'aquest seminari, Solé va portar el debat sobre la gestió dels boscos al centre de la política europea, amb l'objectiu de fomentar la col·laboració entre experts, administracions i sectors interessats per garantir un futur més sostenible per als boscos mediterranis.

Notícies relacionades

Reportatge
Reportatge

Quins arbres hem de plantar a les ciutats?

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?