05/05/2021 Notícia

Euromontana incorpora Polyfarming com a exemple de bones pràctiques en la gestió europea de pasturas de muntanya

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia i comunicadora científica, compta amb experiència en projectes europeus de ciència ciutadana i divulgació al CREAF.
Comparteix

El projecte europeu LIFE Polyfarming, que coordina el CREAF, s'inclou com a model inspirador en el recentment publicat manual de bones pràctiques Gestió sostenible de les pastures de muntanya’ impulsat per Euromontana

El document, que s'ha elaborat com a part del projecte europeu LIFE OREKA MENDIANrecull 31 exemples de projectes innovadors de 18 països europeus que preserven les pastures en àrees muntanyenques. Polyfarming destaca per ser un model agroalimentari regeneratiu que treballa per incrementar la fertilitat i la biodiversitat del sòl en zones de muntanya mediterrània i en el qual la pastura és fonamental per alimentar el bestiar.

El manual pretén inspirar actors locals, regionals i nacionals relacionats amb la gestió de muntanya i el desenvolupament rural a implementar models que augmentin la biodiversitat de la pastura i abordin l'impacte del canvi climàtic, entre d’altres qüestions.

Les pastures ofereixen serveis ecosistèmics essencials, com ara la producció d'aliments, l'emmagatzematge de carboni atmosfèric al sòl i un valor cultural i recreatiu. A més, representen un dels hàbitats estesos en àrees de muntanya en el que conviuen diverses espècies. Malgrat tot, el canvi climàtic i l'explotació excessiva d'aquestes zones posen en risc la seva conservació. Amb l'objectiu de fer front a aquesta problemàtica, el manual pretén inspirar actors locals, regionals i nacionals relacionats amb la gestió de muntanya i el desenvolupament rural a implementar models que augmentin la biodiversitat de la pastura i abordin l'impacte del canvi climàtic, entre d’altres qüestions. A més, Euromontana ha utilitzat les lliçons clau del manual per  definir un conjunt de recomanacions de polítiques en un estudi sobre l'estat de les pastures de muntanya a Europa. Aquest estudi, que també es realitza dins del marc del projecte LIFE OREKA MENDIAN, es publicarà al llarg de l’any 2021.

El manual ja està disponible per descarregar de manera gratuïta des de la web del projecte en anglès i francès i aviat ho estarà en castellà. Actualment, LIFE OREKA MENDIAN l'està promovent a través dels seus socis, entre els quals s’hi inclouen rellevants organitzacions i iniciatives de l'àmbit del desenvolupament rural i de la gestió de muntanya, entre d’ells els membres d’Euromontana que pertanyen a 15 països europeus diferents. També s'inclourà en congressos rellevants relacionats amb les pràctiques pastorals, com ara l’UMT Pastoral Fòrum que se celebrarà el 11 de maig de 2021.

Marc Gràcia Polyframing

"Formar part d'aquest manual implica un important reconeixement del nostre treball i una oportunitat per fomentar Polyfarming a escala europea"

MARC GRÀCIA, investigador del CREAF i coordinador del projecte Polyfarming.

Marc Gràcia també ressalta que aquesta guia és una mostra clara que hi ha un gran moviment per canviar el model de gestió de pastures cap a un més sostenible.

Un recurs clau 

Polyfarming es duu a terme a la finca Planeses (Girona),  on es poden observar extenses zones recobertes de pastura on, tant les vaques com els pollastres i conills, pasturen cada dia en una parcel·la diferent. “Treballem en una relació planta-animal que afavoreix tant el creixement de la pastura, com la qualitat nutritiva del bestiar. Aquest principi general, adaptant-lo a cada situació en específic, es podria implementar en qualsevol àrea d’Europa”, comenta Marc Gràcia.

Vaques a una parcel·la de pastura a Planeses on es due a terme Polyframing. Crèdit: Maria Josep Broncano.
Vaques a una parcel·la de pastura a Planeses on es due a terme Polyframing. Crèdit: Maria Josep Broncano.

Disposar d'una pastura de qualitat també implica un millor aprofitament de l'aigua, ja que el sòl té una major capacitat d'infiltració i retenció. A més, una terra fèrtil i amb gran quantitat de matèria orgànica és capaç d'emmagatzemar més carboni atmosfèric, contribuint d'aquesta manera a mitigar el canvi climàtic.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel