24/02/2022 Notícia

Participem en el nou Comitè Científic que avalarà les estratègies d'acció climàtica i transició energètica al Maresme

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparteix

El Consell Comarcal del Maresme configura un comitè format per trenta-tres professionals que assessorin en matèria d’emergència climàtica. Entre aquestes persones es troben les investigadores del CREAF Mireia Banqué, Annelies Broekman, Eduard Pla i Sandra Saura. La xifra es preveu que incrementi, amb la intenció de configurar un coneixement òptim sobre les singularitats del Maresme i que cada cop més expertes aportin la seva perspectiva en àmbits com els boscos, l’ecologia, les inundacions, geologia, hidrogeologia, urbanisme, economia circular, etc. 

Entre les funcions del comitè es preveu donar suport, proposar i avalar les estratègies que la comarca pot adoptar per adaptar-se davant la situació climàtica i ambiental. Entre els primers passos per fer-ho, s’ha acordat una metodologia de treball amb el CREAF i s’ha establert una agenda de reunions. El passat 17 de febrer va tenir lloc la primera trobada de la Mesa de Treball per l’Adaptació al Canvi Climàtic (METACC) amb el comitè científic durant tota una jornada. 

La constitució del Comitè Científic del Maresme és molt valuosa. Per una banda, és un clar exemple de la necessitat per part de les administracions locals de tenir coneixement basats en l’evidència científica, que els permeti un millor disseny de les polítiques de gestió del territori i la seva implementació. D’altra banda, aquest comitè també posa de manifest les ganes que té el personal de recerca de veure l’impacte en la societat dels seus estudis. Traslladar-los de l’àmbit acadèmic i que no quedin tancats en un calaix

ANNELIES BROEKMAN, investigadora del CREAF

Des del Consell Comarcal del Maresme comuniquem que l’objectiu és disposar en quatre mesos d’un llistat d’accions concretes enfocades a la realitat de la comarca per iniciar després un procés participatiu amb els ajuntaments. Així, entre totes les institucions s’acabaran prioritzant les actuacions per arribar al 2030 havent assolit els objectius de la Unió Europea de reducció de les emissions de CO2, l’increment de l’ús de les energies renovables i l’augment de la resiliència de la comarca als nous escenaris climàtics que es plantegen. “Hi ha el desig de sortir dels eslògans sobre el canvi climàtic i entrar en processos de transformació que puguin realment reduir la vulnerabilitat local i millorar la qualitat de vida de les persones”, expliquen. 

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel