28/12/2020 Notícia

Participem a Europabon, el projecte d'observació de la biodiversitat al servei de polítiques públiques europees

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

Intervenim al projecte europeu H2020 EuropaBON (Europa Biodiversity Observation Network: integrating data streams to support policy), que es proposa crear un estàndard de control de la biodiversitat i els ecosistemes a Europa, per integrar dades i donar suport a les polítiques públiques.

Els investigadors del CREAF que hi prenen part activa són Lluís Brotons (del CREAF-CTFC), que coordina el 3r grup de treball, i Sergi Herrando (del CREAF-ICO), que s’integren en un equip internacional coordinat per la Universitat Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) i el Centre Alemany per a la Investigació Integrativa de la Biodiversitat (iDiv) Halle-Jena-Leipzig.

EuropaBON es proposa ser un sistema d’informació sistemàtic, actualitzat i global i esdevenir clau per establir mesures polítiques fonamentades. Per això, vol facilitar que es pugui disposar d’estudis i dades exhaustius, harmonitzar els que ja estan publicats i clarificar com es poden integrar. Per damunt de tot, la seva voluntat és adaptar-se a les necessitats de les persones amb responsabilitat en la presa de decisions polítiques i, per això, està alineat amb l’Estratègia de la UE sobre biodiversitat per al 2030 i en concordança amb el Pacte Verd Europeu.

Fer seguiment de la biodiversitat

El paquet de treball 3 que coordina Lluís Brotons avalua diferents fonts de dades de seguiment de la biodiversitat existents a Europa per identificar-ne les actuals llacunes i colls d'ampolla pel que fa a contingut, cobertura espacial i temporal, fluxos de dades i disponibilitat, així com la rendibilitat. Els resultats que s'obtinguin seran la base del paquet de treball 4, que busca oferir un nou disseny per fer seguiment de la biodiversitat a Europa, millorant els existents perquè siguin més representatius, maximitzin els beneficis i s'integrin millor en una política de biodiversitat més àmplia.

El treball dels blocs 3 al 5 es desenvolupa sempre en col·laboració amb les parts interessades, per avaluar si els lliurables produïts pel projecte compleixen amb els requisits dels usuaris. Un cop finalitzi el projecte, les principals parts impulsaran els termes de referència d'un Centre de Coordinació de Seguiment de la Biodiversitat per implementar EuropaBON.

Recollir sinèrgies

La iniciativa està directament connectada amb dos recents treballs de recerca de gran envergadura en què han intervingut Lluís Brotons i Sergi Herrando: el nou Atles d'Ocells Nidificants d'Europa (EBBA2) i l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat lligat a l’Informe ‘Estat Natura 2020’ a Catalunya. "La intenció d'EuropaBON és treballar amb la Comissió Europea per organitzar la informació sobre biodiversitat i aprofitar sinèrgies amb les iniciatives que s’impulsin des de l'Observatori", explica Lluís Brotons.

Un dels antecedents en aquest àmbit és el projecte BID-REX, que ha vinculat dades rellevants sobre biodiversitat i la presa de decisions sobre conservació.

L'equip internacional que impulsa EuropaBON compta amb representants de centres de recerca, universitats i entitats d'Àustria (IIASA), Alemanya (Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg; German Centre for Integrative Biodiversity Research (iDiv) Halle-Jena-Leipzig; Helmholtz Centre for Environmental Research), Bèlgica, Bulgària, Escòcia (Universitat de Saint Andrews), Espanya (CREAF-CTFC-ICO), Estònia (University of Tartu), Gran Bretanya (Universitat de Reading), Holanda (Universitat d'Amsterdam), Noruega (Norwegian Institute for Water Research) i Portugal (Universitat de Porto i Universitat de Lisboa), així com el servei de ciència i coneixement de la Comissió Europea (Joint Research Centre - European Commission).

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel