Notícia

Receptes senzilles per afavorir els pol·linitzadors a Europa, la proposta del projecte RestPoll

RestPoll_LauraRoquer
Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia (Universitat de València, 2015), màster en Biomedicina (UB, 2016), curs de Periodisme científic (UNED, 2017) i postgrau en Comunicació Científica (Uvic, 2019). Compta amb experiència a l’àmbit
Comparteix

 

Abelles, papallones o sírfids són alguns dels grups d’insectes pol·linitzadors clau per a l'agricultura, ja que aquests petits organismes viatgen de flor en flor per alimentar-se i, a canvi, les ajuden a reproduir-se i a produir fruits i llavors. Malgrat la seva importància, l’increment de monocultius, l’ús intensiu de pesticides i el canvi climàtic, entre d’altres factors, posen en risc la seva supervivència i són la causa de la preocupant davallada que experimenten aquests insectes a Europa. Per revertir aquesta situació, neix el projecte europeu RestPoll, que vol implementar i avaluar pràctiques senzilles que beneficien les comunitats de pol·linitzadors en diversos tipus d’hàbitats, com ara zones agrícoles, vinyes i pastures. Per  fer-ho, s’han posat en marxa una varietat de casos d’estudi a 16 països europeus on es restauraran hàbitats a escala de camp, finca, paisatge i regió. A més, totes les accions es duran a terme en xarxa amb tots els actors implicats, incloent-hi la comunitat científica, tant de la vessant de l’ecologia, l’agricultura o la sociologia, així com agricultors, gestors i agents polítics.   

El projecte, que ha començat l’any 2024, el lidera la Universitat de Freiburg d’Alemanya i hi participen 24 entitats europees, entre elles el CREAF i l’IRTA, que lideren les activitats pilot a Catalunya. 

Laura Roquer

“Volem que els nostres resultats siguin un full de ruta per crear mesures restauradores alineades amb les estratègies europees de protecció dels pol·linitzadors i que, sobretot, tinguin en compte el context local, les necessitats del sector agrícola i les evidències científiques per així garantir el seu èxit i aplicabilitat”.

LAURA ROQUER, investigadora del CREAF i coordinadora de les activitats de restauració a Catalunya.

 

Living labs en camps de pomera 

En el cas de Catalunya, els grups de recerca del CREAF i de l’IRTA posen el focus en conreus de pomera, on ja s’han començat a aplicar diverses pràctiques restauradores creades conjuntament  amb els agricultors. “És com treballar en un laboratori a l’aire lliure”, explica Roquer. Alguns exemples són: la sembra de bandes florals als marges i entre les fileres d’arbres, que proporcionen aliment i refugi per als insectes pol·linitzadors i connecten hàbitats perquè aquests es puguin moure; crear ‘hotels per a abelles’, que són espais per a que abelles i vespes solitàries nidifiquin i es puguin establir als camps any rere any; i optimitzar o reduir l’ús de pesticides per a disminuir la mortalitat dels insectes. “També intentem potenciar i preservar les plantes autòctones presents als camps de manera natural, com ara Rúcula (Eruca sativa), Calèndula (Calendula arvensis), Ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides), reduir el nombre de segues i utilitzar maquinària alternativa que no malmeti els recursos florals del camp”, afegeix Roquer. Totes aquestes mesures es co-dissenyen amb els agricultors i s’adapten a la situació concreta de cada camp, “el missatge que els volem transmetre és que amb mesures simples es poden afavorir molt els pol·linitzadors”, puntualitza Roquer.

Laura Roquer, hotel d'abelles, RestPoll

Laura Roquer revisant un hotel d'abelles instal·lat a un camp de pomeres. Imatge: Galdric Mossoll

De moment, s’han sumat al projecte 18  finques repartides per la zona fructícola de Lleida (12) i de Girona (6), en la meitat de les quals s’hi aplicaran mesures restauradores i en l’altra meitat s’hi duran a terme les pràctiques habituals. D’aquest manera, en acabar el projecte al 2028, es podran comparar els resultats de les parcel·les restaurades amb els de les parcel·les on no s'hi hagi fet cap acció, amb l’objectiu d’observar com han canviat les poblacions de pol·linitzadors i els seus efectes sobre la producció i la qualitat de la fruita. 

 

Georgina Alins

“A banda d’avaluar l’eficàcia de les tècniques, també farem xerrades, formacions i altres activitats al llarg del projecte per explicar tant la importància dels pol·linitzadors, com pràctiques que es poden aplicar fàcilment a camps de pomeres i altres plantacions d’arbres fruiters”.

GEORGINA ALINS, investigadora de l’IRTA i membre del projecte  RestPoll, que lidera la transferència de coneixement de les activitats del projecte al sector productiu català.

 

Laura Roquer, camp de pomeres pol·linitzadors, RestPoll

Tècniques de camp de l'equip de pol·linitzadors del CREAF mostrejant a un camp de pomeres. Imatge: Galdric Mossoll

Situació crítica a Catalunya 

D’acord amb el primer informe sobre pol·linitzadors que es va fer a Catalunya, en aquesta regió s’ha experimentat reduccions de les poblacions  en un 70% d’espècies de papallones, de les quals  45 espècies diürnes estan  amenaçades, 12 d’elles ja estan “en perill d’extinció”, 32 són “vulnerables” i una està “extinta com a reproductora”. L’informe assenyala la pèrdua i fragmentació d’hàbitats naturals, la intensificació de l’agricultura, la urbanització, el tancament de les clarianes en zones forestals i el canvi climàtic com a principals causants. “Per tant, amb el projecte RestPoll avançarem un pas més per revertir aquesta situació”, finalitza Roquer. Des del CREAF també participen al projecte en Jordi Bosch, l’Anselm Rodrigo, l’Iraima Verkaik i la Clàudia Ortiz. Des de l’IRTA també hi participa en Néstor Felis, la Glòria Àvila i en Jordi Cabrefiga. 

Si vols saber-ne més sobre el projecte i conèixer les seves novetats pots visitar la seva pàgina web, seguir les seves xarxes socials i subscriure’t al seu butlletí de notícies!

Pipol, pla intersectorial de conservació dels pol·linitzadors silvestres de catalunya

Notícies relacionades

Notícia
Trencalòs, Gypaetus barbatus. Imatge domini públic
Notícia

L’extinció de 1300 ocells en els pròxims 200 anys esborraria rols claus a la natura

Notícia
Yacutinga
Notícia

La desforestació provoca una pèrdua irreparable d'ocells en la selva del Brasil

Reportatge
CInterMont_GaldricMossoll
Reportatge

L’alta muntanya també pateix la sequera