24/10/2022 News

El congrés SIBECOL 2022, un mosaic de disciplines d’Ecologia per protegir la natura ibèrica

Tècnica en Gestió del Coneixement i Ciència Oberta

Florencia Florido

Ex traductora d'anglès, graduada en Conservació i Restauració de Béns Arqueològics per l'ESCRBCC, màster en Diagnòstic de l'Estat de Conservació del Patrimoni Històric per la UPO i màster en Comunicació
Share

Al CREAF encara ressona la celebració del congrés ibèric d’ecologia d’enguany: el SIBECOL 2022. Des del 2019, aquest esdeveniment aplega els i les especialistes en ecosistemes terrestres i aquàtics d’Espanya i Portugal que volen millorar la gestió de la natura i mitigar els efectes del canvi global.

Aquest 2022 l’escenari de la trobada ha estat Aveiro, una ciutat lusitana acollidora amb una cultura i una natura fascinants, especialment per la Ria de Aveiro. Segons l’investigador del CREAF Rubén Olmo aquesta llacuna és un veritable refugi de biodiversitat, amb tota mena d’espècies d’ocells i peixos, i una postal en moviment gràcies a que les seves marees pinten diferents imatges al llarg del dia.

Al congrés van assistir-hi més de 15 investigadors i investigadores del CREAF, entre les que destaquen l’Alba Llovet per haver guanyat el premi al millor pòster dintre la categoria Early Career: Links between plant sown diversity and water and nutrient use efficiency in a Mediterranean grassland.

Alba Llovet amb el seu pòster guanyador (Font: anònima)
Alba Llovet amb el seu pòster guanyador (Font: Carlos Hernández-Castellano)

Olmo també va participar-hi amb un pòster i una presentació sobre el monitoratge de les principals bioregions climàtiques en sòls forestals de Catalunya, el tema de la seva tesi en curs. Altres investigadors i investigadores del CREAF van col·laborar en l’organització de sessions. La Luciana Jaime i el Jordi Margalef es van encarregar de la taula sobre pertorbacions i resiliència de sistemes terrestres, marins i d’aigua dolça en el context del canvi climàtic. Per la seva banda, la Stefania Mattana i l’Ángela Ribas van ser al darrere d’una sessió sobre tecnologies per capturar carboni atmosfèric i altres emissions contaminants (NETs, per les seves sigles en anglès), on van parlar la pròpia Mattana i la Pilar Andrés.

“Les ponències van ser molt enriquidores i ens van donar una àmplia visió dels diferents enfocaments i metodologies utilitzats. A més, vam poder gaudir d'un espai de debat i reflexió com a tancament de sessió amb aportacions dels participants i assistents”.

LUCIANA JAIME, investigadora del CREAF.

Els i les assistents amb qui vam parlar coincideixen en que el viatge va superar les seves expectatives, tant per les xerrades, la gran quantitat d’assistents i els contactes que van poder establir al propi congrés, com per la riquíssima oferta gastronòmica, artística i natural del lloc. Acabem amb aquesta immillorable imatge mental que ens regala Llovet:

“De manera similar als intricats patrons de les rajoles que entapissen la ciutat d'Aveiro, el congrés SIBECOL fou un amalgama de diferents disciplines dins l'ecologia. Aquest alt grau de complementarietat en els nínxols d'investigació dels assistents va propiciar un ambient enriquidor i inspirador que de segur pot donar a lloc a col·laboracions molt fructíferes. Realment tant el congrés SIBECOL com la ciutat d'Aveiro em van deixar bona boca i no només pels seus famosos ovos moles!"

ALBA LLOVET, investigadora del CREAF

Alguns dels assistents als SIBECOL 2022 (Font: Carlos Herández-Castellano)
Alguns dels assistents als SIBECOL 2022 (Font: Carlos Hernández-Castellano)

Related news

News
COP16 image
News

COP16, one more step but with an undercurrent of frustration

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine