14/11/2022 News

La Generalitat i el CREAF es coordinen per una gestió sostenible dels boscos catalans  

Tècnica en Gestió del Coneixement i Ciència Oberta

Florencia Florido

Ex traductora d'anglès, graduada en Conservació i Restauració de Béns Arqueològics per l'ESCRBCC, màster en Diagnòstic de l'Estat de Conservació del Patrimoni Històric per la UPO i màster en Comunicació
Share

Aquest 2 de novembre el CREAF ha rebut una delegació de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, encapçalada per la Directora General, l’Anna Sanitjas, que va venir acompanyada del Sr. Joaquim Rodríguez, Responsable d'Ordenació Forestal; i del Sr. Enric Vadell, Subdirector General de Boscos. Per part del CREAF hi van assistir el seu Director, en Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores de l’àmbit forestal, alguns dels quals col·laboren regularment amb la Direcció General.  En aquesta trobada, el CREAF i la Direcció General van repassar els diversos objectius i projectes que comparteixen.  

Joan Pino

“Cal superar clixés del passat per tal d'aprofundir en les diverses accepcions del concepte de gestió forestal "

ANNA SANITJAS, directora de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i JOAN PINO, director del CREAF.

Desprès d’una ràpida visita per les instal·lacions, el director del CREAF ha fet una presentació del centre i de la recerca que es duu a terme relacionada amb l’ecologia i la gestió forestals

Com a frontissa entre la recerca i la gestió, Francisco Lloret ha dibuixat una imatge mental del centre molt apropiada: "El CREAF té una estructura que li permet adaptar la transferència del coneixement a les diferents necessitats de les administracions públiques". 

Per la seva banda, la Directora general ha informat que “els objectius de la Direcció General busquen augmentar la superfície ordenada de massa forestal, tant pública com privada”. Concretament, ens ha dit que la DG se centra en: (1) adaptar els boscos al canvi climàtic, (2) fer una gestió forestal sostenible i (3) garantir la provisió de materials, especialment de fusta. 

Han coincidit en la necessitat d'aprofundir les diverses accepcions del concepte de gestió forestal i de generar un discurs ecosocial sobre els boscos i els seus serveis ecosistèmics.

En donar pas a un debat sobre la gestió dels boscos catalans davant els reptes socioecològics, Sanitjas ho té clar: el coneixement ens serveix per prendre decisions. Amb la il·lusió d’establir unes línies de treball conjuntes, els i les assistents han coincidit en la necessitat de superar clixés del passat com ara la dicotomia entre conservació i gestió, o entre món rural i món urbà,. També han coincidit en la necessitat d'aprofundir les diverses accepcions del concepte de gestió forestal i de generar un discurs ecosocial sobre els boscos i els seus serveis ecosistèmics. En aquest sentit, Javier Retana destaca un deute pendent: traslladar a la societat la importància del bosc més enllà dels incendis i la sequera. 

Trobada entre el CREAF i la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. D’esquerra a dreta: Lluís Comas, Francisco Lloret, Javier Retana, Jordi Vayreda, Joan Pino, Mariona Ferrandiz, Anna Sanitjas, Enrique Doblas, Joaquim Rodríguez, Josep Ma. Espelta i Enric Vadell. Font: CREAF. 

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information