Projecte / Iniciativa
Contracts and agreements
Active

Diagnosi Pol·linitzadors

Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya : Informe sobre estatus, amenaces i àmbits prioritaris d'actuació per a la seva conservació

El present informe té com a objectiu recollir i sistematitzar la informació científica de la qual es disposa actualment per a elaborar i desplegar el Pla intersectorial per a la conservació dels pol·linitzadors silvestres a Catalunya. La problemàtica que envolta els declivis de pol·linitzadors és àmplia i complexa i aquest fet ha condicionat l’estructura i el contingut d’aquest informe. 

 

L’informe consta de dues parts ben diferenciades. La primera part conté una diagnosi sobre la importància de la pol·linització i dels pol·linitzadors; una anàlisi sobre l’estatus i les tendències poblacionals dels pol·linitzadors; la identificació i descripció de les causes dels declivis i les conseqüències per a la pol·linització de les plantes, tant silvestres com conreades; l’anàlisi de la relació entre els pol·linitzadors i l’agricultura, tant des del punt de vista del servei ecosistèmic de la pol·linització com des del punt de vista de l’agricultura intensiva com a factor clau en el declivi de pol·linitzadors; i finalment, un capítol sobre els reptes i les millores en el coneixement que cal atendre per avançar en la cerca de solucions. Al llarg del text d’aquesta primera part s’introdueix tant una visió general de la situació dels pol·linitzadors silvestres a nivell global i europeu com una visió centrada en el territori català, fet que permet identificar llacunes en el coneixement sobre els pol·linitzadors a Catalunya. Cada capítol inclou una secció amb les referències bibliogràfiques científiques i tècniques corresponents. 

La primera part finalitza amb un capítol sobre les principals conclusions i missatges clau que se’n poden extraure com a resultat de la diagnosi. A la segona part del document s’identifiquen els àmbits prioritaris en què caldria centrar les actuacions del Pla intersectorial per a la conservació dels pol·linitzadors silvestres com a resultat de la diagnosi i de l’anàlisi dels instruments de planificació estratègica, nacionals i internacionals, actualment vigents. També es proposen algunes de les mesures que es podrien considerar en el Pla, tenint en compte els principals factors de risc i d’amenaça que afecten els pol·linitzadors i les oportunitats i sinèrgies favorables que poden existir en el context específic del territori català. 

Conclusions
PIPOL