03/12/2024 News

Acompanyar els nous boscos per a mitigar el canvi climàtic, nou projecte del programa ‘Prismes i Problemes’ de la Fundació BBVA

Bosc mediterrani CREAF
Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia i comunicadora científica, compta amb experiència en projectes europeus de ciència ciutadana i divulgació al CREAF.
Share

A Espanya, l'abandonament dels usos tradicionals del sòl està afavorint que els boscos s'expandeixin de manera espontània en àrees que antigament estaven dedicades a la pastura o a l'agricultura. Aquesta expansió ofereix una oportunitat única perquè els boscos espanyols contribueixin als objectius de la Unió Europea en conservació de la biodiversitat i mitigació del canvi climàtic, a través de l'absorció de CO2 que poden proporcionar els arbres. No obstant això, aquesta recolonització dels boscos s'està produint en un escenari d'escalfament global on hi ha menor disponibilitat d'aigua i la temperatura cada vegada és més elevada, i on a més es produeixen esdeveniments climàtics extrems tant de sequeres com de pluges torrencials. Per a abordar aquest repte, el nou Programa ‘Prismas y Problemas’, de la Fundació BBVA, ha seleccionat un projecte liderat per la investigadora Teresa Gimeno del CREAF. El projecte, que tindrà una durada de dos anys, ha estat un dels 11 triats per a rebre finançament entre 285 sol·licituds. Les iniciatives finançades inclouen diverses temàtiques i en el cas del projecte del CREAF s'emmarca en la categoria ‘Conservació d'ecosistemes crítics a Espanya’.

“Aquest projecte suposa una oportunitat única per a conjuminar diferents línies de recerca que he anat desenvolupant per separat al llarg de la meva carrera: impacte de la història dels usos del sòl, ecologia del sòl i balanç de carboni a nivell d'ecosistema. Aquest projecte el compon un equip d'investigadors i tècnics d'allò més divers, la qual cosa ens permetrà abordar l'impacte de la història dels usos del sòl en el funcionament de l'ecosistema des de diferents angles i aplicar els nostres resultats a la gestió dels espais naturals de Catalunya”, explica Teresa Gimeno, investigadora del CREAF i qui lidera aquest projecte.

Teresa Gimeno, CREAF

Aquest projecte suposa una oportunitat única per a conjuminar diferents línies de recerca que he anat desenvolupant per separat al llarg de la meva carrera: impacte de la història dels usos del sòl, ecologia del sòl i balanç de carboni a nivell d'ecosistema.

En aquest sentit, el projecte compta amb un equip de ecólogos, geògrafs i experts en restauració forestal liderat per la investigadora, els qui exploraran la capacitat d'emmagatzematge de carboni que poden proporcionar els boscos en funció de la biodiversitat del seu sòl. En concret, s'analitzaran mostres dels anomenats fongs ectomicorrízics en pinedes, fagedes i alzinars de Catalunya. Aquests organismes són fonamentals per a la salut dels arbres, ja que d'ells depenen tant la seva capacitat per a absorbir nutrients com per a protegir-se de patògens. Així, la recerca permetrà establir recomanacions per a protegir la biodiversitat en aquest ecosistema crític i millorar la gestió forestal, de tal manera que s'optimitzi el potencial dels boscos per a emmagatzemar carboni i contribuir així a la mitigació de les emissions causants del canvi climàtic.

Què és el ‘Programa Prismas y Problemas’?

La Fundació BBVA des de fa més de dues dècades fa costat a equips de recerca tant bàsica com aplicada: la primera a través del Programa Fonaments, destinat a projectes exploratoris sobre qüestions centrals o fundacionals d'un camp científic o disciplinar en el seu estadi actual de desenvolupament; i la segona mitjançant el nou Programa Prismes i Problemes, concebut per a impulsar la generació de coneixement innovador amb l'objectiu de millorar la resposta a grans reptes del present, a través de projectes pluridisciplinaris explícitament enfocats a l'aplicació pràctica.

Els eixos de la convocatòria Prismes i Problemes inclouen Cicle de l'aigua a Espanya, usos i gestió; Conservació d'ecosistemes crítics a Espanya; Digitalització i dispositius mòbils en l'ensenyament; Models educatius i resultats; Joves: ocupabilitat, accés a l'habitatge i relacions interpersonals; Violència de gènere: anàlisi comparada; Democràcia i Estat de Dret a Europa. El projecte del CREAF ha estat un dels 11 seleccionats, d'entre 285 sol·licituds, en la categoria de ‘Conservació d'ecosistemes crítics a Espanya’. En els 11 equips seleccionats participen un total de 102 investigadors de 20 disciplines diverses i centres de recerca.

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information