
La divulgació de la ciència és un dels pilars fonamentals del CREAF des de la seva creació l’any 1987. Per aquest motiu, intentem fer arribar la nostra veu a mitjans de comunicació molt diversos, xarxes socials de tot tipus, participem en jornades d’intercanvi, entre d’altres canals. La manera més freqüent de vehicular-ho és explicant la recerca que fem en el nostre dia a dia, però també apostem per difondre tot el coneixement i l’experiència adquirida dels nostres experts i expertes. Un relat integrador de tot el que sabem com ecòlegs i ecòlogues.
Aquesta motivació ha comportat que moltes de les nostres científiques i comunicadores participin en mitjans de comunicació aportant la seva veu o, fins i tot, que s’estableixin acords de col·laboració, com és el cas recent de Catalunya Ràdio i Betevé, al que ara s’hi suma La Directa. Una nova unió que està pensada per a la secció Fòrmules de la revista mensual del mitjà català i que ens ajudarà a posar imatge i disseny a la recerca del CREAF a través d'infografies.
Gestió forestal i incendis
Gestió forestal i incendis
El primer ‘Fórmules’ que publica el CREAF a la revista La Directa posa imatge a la gestió forestal relacionada amb els incendis, per explicar quines eines i mesures de gestió dels boscos s’estan prenent per evitar que el foc salti dels arbres a les cases. Hi parlem de franges perimetrals, de plantes poc inflamables i presentem una recerca revolucionària de l’investigador del CREAF, en Josep Maria Espelta, que apunta que cal recuperar 17.000 hectàrees de conreus i pastures al voltant de la regió metropolitana de Barcelona per prevenir-la dels incendis.
La infografia és obra de Gaizka Pagonabarraga i també inclou un espai on indaguem en els objectius de la pròpia gestió forestal més enllà de la prevenció d’incendis, presentant una proposta de classificació dels tipus de gestió que ha ideat el nostre investigador Francisco Lloret.