26/07/2017 Noticia

Troben als Pirineus un bolet en perill d’extinció

Comparte

Una expedició científica liderada per Bernat Claramunt descobreix per primera vegada aquesta espècie a Andorra. Fins ara només ha estat citada cinc vegades a Catalunya.

Hygrocybe_spadicea (M. Krikorev)
El bolet d'Hygrocybe spadicea, en un prat a Suècia. Autor: M. Krikorev. Font: The Global Fungal Red List

Hygrocybe spadicea és una espècie prou estesa pel centre i nord d’Europa. No obstant, la troballa del passat 13 de juliol a Ordino és la primera que es registra a Andorra, i només havia estat documentada en cinc ocasions anteriorment a Catalunya. L’equip que va trobar el fong correspon a l’expedició científica Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees de l’EarthWatch Institute, liderada per l’investigador del CREAF i la UAB Bernat Claramunt, i en la qual hi participa el CENMA i rep el suport d’Andorra Turisme i el Comú d’Ordino.

Aquesta espècie de fong, de baix interès culinari, forma un bolet amb barret marronós i lluent (d’aquí li ve el nom llatí, que vol dir ‘cap humit i de color marronós’), amb unes làmines i un peu d’un viu color groc. Amb una altura d’e 4 a 7 cm i un barret de 3 a 7 cm de diàmetre, és una espècie pròpia de prats i pastures alpins calcaris i s’alimenta descomponent la matèria orgànica del sòl.

“És difícil dir si un fong és present en una zona o no. O es fa amb tècniques moleculars d’anàlisi del sòl, o només podem saber si hi és quan veiem el bolet. Molts bolets no surten cada any, només quan les condicions els són propicies per a fer-ho. Per tant, és probable que aquesta espècie estigués ja al terreny sense que s’hagués pogut detectar la seva presència”, explica Manel Niell, micòleg i tècnic del CENMA i de les expedicions de l’EarthWatch.

braungebersaftling (mushroomobserver.org CC BY-SA 3.0)

Hygrocybe spadicea és, com d’altres espècies del seu gènere (Hygrocybe spp.), una bona indicadora del nivell d’antropització d’un territori. Tenint en compte això, i el baix nombre de cites que hi ha, aquest fong es considera en perill d’extinció, o com a mínim en clara regressió. “Es veu amenaçada per l’efecte de fertilitzants artificials (és especialment sensible a alts nivells de nitrogen al sòl), i la desaparició dels prats i augment dels matollars per culpa de la reducció de la ramaderia”, comenta Bernat Claramunt.

De fet, a la llista vermella dels fongs de la Península Ibèrica és una espècie catalogada com a ‘amenaçada’, i als Pirineus aragonesos està prohibit collir-lo. “I a la llista vermella dels fongs del departament francès de Midi-Pyrénées es cataloga Hygrocybe spadicea com ‘en perill’, és a dir amb extensió i ocupació de l’espècie petita, fragmentada, i amb poblacions en disminució per alteració de l’hàbitat”, puntualitza Niell.

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo