AtrapaelTigre.com rep la Menció Honorífica dels Premis de Ciència Ciutadana de la revista el Temps
L'investigador ICREA Frederic Bartumeus va rebre el premi de la mà de Xavier Graset en un acte de dimarts 30 de juny al CCCB de Barcelona. Amb el guardó, el projecte que coordinen el CEAB-CSIC i el CREAF es consolida com un referent català en ciència ciutadana.
Ahir es va celebrar al CCCB, Barcelona, el lliurament de premis de la primera edició dels Premis Ciència Ciutadana promogudes per la revista El Temps - amb el suport de la Xarxa Vives d'Universitat. En un acte presentat pel periodista Xavier Graset i presidit per Eliseu Climent, editor d'El Temps, Ignacio Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d'Universitats i Vicenç Villatoro, director del CCCB es van conèixer els guanyadors d'aquesta primera edició.
En la Modalitat B, destinada als projectes que ja estan en funcionament, AtrapaelTigre.com va ser reconegut amb una Menció Honorífica.
Amb una vintena de propostes presentades, el jurat del premi ha reconegut la dificultat d'escollir una de sola. Per aquest motiu van decidir ampliar el guardó amb aquesta menció d'honor al projecte que dirigeix Frederic Bartumeus, investigador ICREA a l'CEAB-CSIC i associat del CREAF.
AtrapaelTigre.com va néixer fa dos anys a Girona amb l'objectiu d'esdevenir un sistema ciutadà per investigar, seguir i controlar l'expansió del mosquit tigre. Actualment l'aplicació mòbil generada pel projecte s'ha estès ja per tot Espanya i en ella han participat més de 1300 usuaris enviant més de 2000 dades de llocs de cria i mosquit tigre. Gràcies a aquesta aplicació, per exemple, s'ha pogut detectar l'arribada del mosquit tigre a Andalusia, i incitar a que es posessin en marxa plans de conscienciació o controls epidemiològics específics en aquesta zona. Actualment, el projecte compta amb la col·laboració de l'Obra Social de la Caixa, de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri d'Economia i Competitivitat i de l'empresa Lokímica.
"Aquest guardó representa un segon reconeixement a casa molt important, que ens motiva a seguir en aquesta línia de treball i sumar esforços per convertir AtrapaelTigre.com en un projecte de referència, però sobretot útil, per al control i la gestió de vectors de malalties amb l'ajuda essencial dels ciutadans ", comenta Frederic Bartumeus.
El primer guardonat de la Modalitat B va ser el projecte Ornitho, una plataforma a través de la qual els ciutadans poden aportar observacions sobre la diversitat de la fauna als Països Catalans, especialment la dels ocells. Des que el projecte es va posar en marxa el 2009 ha comptat amb més de 2,7 milions observacions ciutadanes i actualment té una mitjana diària de 1.650 participacions. Ornitho, que va rebre 2.500 euros de premi, va ser l'escollit pel jurat dels premis.
En la modalitat A, dedicada a les iniciatives que encara no estan en funcionament, ha guanyat Veus Valencianes, un projecte que s'emmarca en les ciències socials i que per tant s'allunya del camp més prolífic de la ciència ciutadana, el de les ciències naturals . D'entre els quatre finalistes d'aquesta modalitat, dotada amb un premi de 5.000 euros, Veus Valencianes ha estat el projecte més votat en la votació popular en línia iniciada des de la web d'El Temps.
Els premis han comptat amb la col·laboració de La Universitat Oberta de Catalunya, "Recerca en Acció", el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l'Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona Lab, l'Ajuntament d'Alcoi i l'Ajuntament de Vila-real.
El CREAF entra a formar part del projecte Atrapaeltigre.com
L'investigador ICREA i professor del CSIC al CEAB de Blanes, Frederic Bartumeus, és investigador associat del CREAF des de l'any 2014. Això ha permès que des de finals de 2014 el CREAF gestioni part del projecte Atrapaeltigre.com i que aquest 2015 en coordini també el pla de comunicació.