19/10/2022 Notícia

El clima a les ciutats euromediterrànies: claus i properes passes amb l’horitzó de la COP 27

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

El CREAF, el CIDOB i l’Ajuntament de Barcelona organitzen el taller ‘Boosting Euro-Mediterranean Urban Climate Action in the run-up to COP 27’, per posar en comú les àrees clau i properes passes de l'acció climàtica a les ciutats de la regió euromediterrània. La sessió, que se celebra a finals d’octubre, té la voluntat de fomentar un diàleg informat per la ciència i compartit entre representants de centres de recerca, xarxes de ciutats i organitzacions intergovernamental, amb el teló de fons la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic 2022, la COP27 (que té lloc del 6 al 18 de novembre de 2022 a Sharm El-Sheikh, Egipte).   

La trobada vol impulsar una acció climàtica conjunta a la Mediterrània centrada en la ciutat, ja que una de les prioritats de la COP27 és l'adaptació al canvi climàtic i el finançament que comporta.

La trobada s’articula amb dos panells de discussió: d’una banda, l’adaptació al canvi climàtic i el finançament que comporta i, de l’altra, els reptes que planteja el ràpid creixement urbà. L’esdeveniment és una oportunitat única per promoure una acció climàtica mediterrània conjunta i centrada en la ciutat, ja que una de les prioritats de la COP27 és l'adaptació al canvi climàtic i el finançament que comporta. 

Per part del CREAF hi intervé la coordinadora científica, Alicia Pérez-Porro, que també representarà al centre de recerca a la COP27. I per part del CIDOB s’hi implica el director del Programa Global de Ciutats, Agustí Fernández de Losada, i el Senior Research Fellow d’aquest mateix programa, Ricardo Martínez. Prenen part activa al debat també Inés Duarte, directora de Projectes, Energia i Acció Climàtica de la Unió per la Mediterrània; Karim Elgendy, membre del Programa de Medi Ambient i Societat de Chatham House; Priscilla Negreiros, directora de l'Aliança de Ciutats per al Finançament del Clima, Iniciativa de Política Climàtica; Carolina Pérez, directora de projectes de MedCities; Bàrbara Pons, comissionada per a l'Agenda 2030 de l'Ajuntament de Barcelona; Rosa Suriñach, coordinadora d'Associacions, Promoció i Divulgació del Programa Mundial de Resiliència de les Ciutats d'ONU-HABITAT, i Maryke van Staden, directora de l'ICLEI carbonn Climate Center. 

Una necessària cooperació urbana

La jornada de discussió ‘Boosting Euro-Mediterranean Urban Climate Action in the run-up to COP 27’ vol posar el focus sobre la necessària cooperació transnacional per impulsar a les ciutats polítiques urbanes de desenvolupament sostenible, per mitigar els riscos climàtics i ambientals a les ciutats i per promoure-hi solucions realistes. Al voltant del 70% de la població de la regió mediterrània viu a zones urbanes, que són les principals emissores de gasos d’efecte hivernacle, i es troben a una zona sensible: la mar Mediterrània s'escalfa un 20% més ràpid que la mitjana mundial i l’ampla regió que afecta és un punt calent de l'emergència climàtica.

A més, les ciutats mediterrànies són especialment vulnerables al canvi climàtic. En gran part s’ubiquen a zones costaneres, atrauen un gran volum de població i estan directament exposades a fenòmens meteorològics extrems com ara inundacions, pujades del nivell del mar, sequeres i onades de calor. A banda, alguns nuclis urbans del sud i l’est de la Mediterrània són poc resilients a l’emergència climàtica degut a la seva feble regulació dels usos del sol, a la seva ineficient gestió de l’aigua i l’energia, i a la poca presència de mobilitat elèctrica, entre d’altres. 

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Notícia
Jardí de pluja CREAF
Notícia

Jardins de pluja i altres propostes per adaptar les ciutats a les inundacions i reconstruir les afectades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!