Notícia

El projecte CREDIBLE obre una consulta pública per a dibuixar el futur de l'agricultura del carboni a Europa

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia (Universitat de València, 2015), màster en Biomedicina (UB, 2016), curs de Periodisme científic (UNED, 2017) i postgrau en Comunicació Científica (Uvic, 2019). Compta amb experiència a l’àmbit
Comparteix

A la Unió Europea s'està gestant el "Carbon Farming Framework", un full de ruta per impulsar l'agricultura del carboni a sòls de tot el continent europeu. Aquest model engloba una varietat de tècniques agrícoles amb un objectiu comú: recuperar i augmentar la capacitat del sòl per segrestar carboni atmosfèric. Però, per implementar-ho, encara hi ha moltes incògnites per resoldre, entre d'altres: Quines pràctiques agrícoles s'inclouen sota aquest paraigües? Com compensar els agricultors perquè se sumin a aquesta transició? Quins indicadors s'han d'establir per certificar que efectivament s'està emmagatzemant carboni (i que es mantingui a terra a llarg termini)? El projecte europeu CREDIBLE precisament treballa per donar resposta a aquestes qüestions i ho fa comptant amb el màxim de veus possibles, incloses les del sector agrícola, empresarial, polític i científic. En aquest sentit, ha obert una consulta pública i en línia en què convida a qualsevol persona i organització vinculada a l'agricultura a donar la seva opinió sobre allò que s'ha elaborat fins ara. És obert a la participació fins a finals de juliol.

Com funciona el projecte? 

Un dels objectius del projecte és identificar potencials sinergies i antagonismes entre l'agricultura del carboni, la seguretat alimentària i la biodiversitat.

CREDIBLE va començar el 2023 i treballa dividit en 11 grups focals. Cadascun el conformen persones expertes en la matèria que debaten temes diferents. Entre aquests temes s'aborda com identificar i promoure les millors pràctiques d'agricultura del carboni, protocols per monitoritzar quant carboni s'està segrestant a terra o identificar potencials sinergies i antagonismes entre l'agricultura del carboni, la seguretat alimentària i la biodiversitat. Aquest darrer grup és el que lidera la investigadora del CREAF Pilar Andrés, que explica que “durant aquest any, hem debatut internament aquestes qüestions. Les conclusions a què arribem, les vam compartir en un congrés que es va celebrar a València a inicis d'aquest any i en què van participar actors clau de l'àmbit polític, de recerca, industrial i també de les associacions agrícoles. Tots els participants van aportar la seva opinió i vam integrar aquest feedback juntament amb les nostres reflexions en un document que està disponible a la pàgina web del projecte. Ara, volem enriquir-ho encara més, per això ho hem obert a consulta, qualsevol persona vinculada a l'agricultura el pot llegir des de casa i aportar la seva opinió!”.

Com a resultat d’aquesta interacció, s’elaborarà un informe amb recomanacions perquè la política de la UE en matèria d’agricultura de carboni funcioni amb i per als agricultors, però també aportant beneficis per al clima i la biodiversitat. Aquest mateix procés de mantenir actiu el debat dins del grup focal, compartir les conclusions en un congrés i obrir una consulta pública i en línia, es repetirà dues vegades més al llarg del projecte, “cada vegada concretarem més els missatges”, matisa Pilar Andrés .

El projecte va començar el 2023, està finançat pel programa europeu Horizon 2020, en el marc de la Missió del Sòl de la Comissió Europea i el coordina l'empresa de R+D Soluciones Agrícolas Ecoinnovadoras SL. També compta amb una xarxa d'experts i expertes de 21 entitats a 7 països europeus, entre elles el CREAF.

Què és l’agricultura del carboni?

L'agricultura del carboni és un model de negoci que té com a objectiu facilitar el segrest de carboni als sòls i, en el cas d'Europa, s'està materialitzant a través del "Carbon Farming Framework". Dins aquest model s'inclouen recomanacions sobre les tècniques agrícoles i forestals que, combinades, incrementen el contingut de carboni al sòl. També es treballa en els sistemes de monitoratge més fiables, en les formes de certificació més convenients i en les diferents vies per oferir als pagesos estímuls o recompenses (monetàries o no) per l'esforç que dediquen a respectar i restaurar els serveis ecosistèmics que ofereix el terra.

Algunes de les pràctiques que s'inclouen en aquest marc són sistemes integrats com l'agroforesteria, que combina arbres amb cultius i bestiar al mateix terreny.

Algunes de les pràctiques que s'inclouen en aquest marc són sistemes integrats com l'agroforesteria, que combina arbres amb cultius i bestiar al mateix terreny per incrementar les sinergies entre els animals, que s'alimenten de pastura fresca, les plantes, que utilitzen els excrements del bestiar com a adob i el sòl, que augmenta el contingut de matèria orgànica. També la ramaderia regenerativa a prats o implementar cobertes vegetals permanents a les terres de cultiu, que ajuden a protegir el sòl de l'erosió.

"Encara es debat sobre quines pràctiques es consideren agricultura del carboni i, a través de CREDIBLE, volem definir-ho amb més certesa per evitar el greenwashing"

PILAR ANDRÉS PASTOR, investigadora del CREAF.

La investigadora també emfatitza que aplicar tècniques per separat no té sentit i que el que cal avaluar són els “esquemes de maneig integrats” que funcionen millor a cada lloc. El motiu és que el sòl reacciona de manera diferent a cada pràctica agrícola depenent del context biogeoclimàtic i de la història dels usos del sòl, “per la qual cosa no hi ha bones pràctiques generalitzables a tot el continent”. Per exemple, evitar llaurar els cultius pot augmentar la biodiversitat i matèria orgànica del sòl a certs llocs si es combina amb cobertes vegetals, però si ho apliquem per separat pot acabar sent perjudicial i no augmentar el contingut de carboni.

Els beneficis d'aquest model, si s'aplica bé, van més enllà que el sòl actuï com a embornal de carboni atmosfèric, ja que un contingut més alt de carboni va unit a la millora dels serveis ambientals que proporciona el sòl, com la seva capacitat de regular el cicle hidrològic i albergar biodiversitat. El maneig agrícola enfocat al segrest de carboni va també associat a reduir l'ús massiu de maquinària pesant i fertilitzants, en el marc de l'economia circular de les explotacions agrícoles.

Notícies relacionades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Notícia
Memòria CREAF
Notícia

CICLES, el nou magazine anual del CREAF

Notícia
Notícia

L’increment de CO2 a l’atmosfera pot augmentar les desigualtats en la producció d’arròs entre els països rics i pobres