18/05/2021 Notícia

Enrique Doblas reivindica el dinamisme del sòl davant d'un jurat prometedor

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparteix

L'editorial Frontiers potencia la ciència per a joves a través de la seva revista 'Young Minds' i el lema 'Science for kids, edited by kids'. Una iniciativa que recull diverses publicacions científiques que revisen un equip de nenes, nens i adolescents, a més de la clàssica revisió adulta. Enrique Doblas s'ha exposat a aquest potent panell i ha publicat un article sobre el sòl com a ecosistema dinàmic. N'haurà sortit airós?

El sòl que trepitgem pot ser diferent a l'hivern que a l'estiu. Per exemple, alguns insectes poden estar protegits del fred enterrats entre el sòl en forma de capoll i emergir durant l'arribada de la calor. Els microorganismes que es relacionen amb aquests insectes també variaran en cada època i les restes del capoll es desfaran i seran aliment. Algunes plantes ben arrelades a la terra brollaran a la primavera, altres s'assecaran i moriran... És el dinamisme del sòl (i de la natura en general!).

"Moltes vegades tenim la idea que els ecosistemes són una fotografia, una composició d'animals i plantes que roman al llarg de el temps. Res més lluny de la realitat: van canviant constantment. També en el cas del terra. Tots els animals que viuen sota els nostres peus estan en continu moviment, van canviant, i és un concepte interessant de remarcar davant d'aquest públic jove de la revista Young Minds" explica l'investigador del CREAF Enrique Doblas.

En aquesta publicació, l'ecòleg combina els resultats de diversos estudis previs i els plasma sota aquesta idea del moviment del sòl. Endinsa a les lectores i lectors en una investigació de larves d'escarabat que es mouen verticalment al sòl cada estació, buscant les millors condicions, i en el cas d'uns àcars minúsculs que han anat variant durant centenars d'anys a terra.

Marc Gràcia Polyframing

Ha estat molt interessant aquesta participació a la revista Young Minds i animo a tota persona investigadora que ho faci. És un exercici que et permet donar-li una volta a la teva ciència i plantejar-te com pot explicar-se a aquest públic tan jove, que potser són els investigadors de demà! En el meu cas, els dos adolescents que ho van revisar em van fer preguntes molt enriquidores i vaig poder plasmar-ho amb un llenguatge divulgatiu. Ara qualsevol persona que arribi a aquesta publicació podrà entendre que les criatures diminutes i diverses que viuen a terra canvien amb els ecosistemes, utilitzant moltes estratègies diferents i sorprenents.

ENRIQUE DOBLAS, investigador del CREAF i autor de l'article.

Justament aquestes criatures que viuen a terra, apunta l'investigador del CREAF en el seu article a Frontiers, són especialment importants per a l'ecosistema, ja que mantenen la salut del sòl i són una part fonamental del reciclatge de fulles i arrels mortes, un procés que ajuda a reduir l'escalfament global i contribueix a la salut de tot el nostre planeta.

Llegir l'article original:

https://kids.frontiersin.org/articles/10.3389/frym.2021.543498

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel