26/04/2021 Notícia

La BioMARató: la competició que apropa la biodiversitat de les costes catalanes a la ciutadania

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia i comunicadora científica, compta amb experiència en projectes europeus de ciència ciutadana i divulgació al CREAF.
Comparteix

Fotografiar el màxim d'éssers vius de la costa catalana, ja siguin ocells, plantes del passeig marítim o espècies subaquàtiques, és l'objectiu de la BioMARató, un dels majors esdeveniments de ciència ciutadana i observacions marines que se celebrarà a Catalunya entre finals de l’abril i principis del maig i al llarg de tot l'estiu 2021.

La BioMARató es tracta d'una activitat impulsada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) al costat del projecte Cos4Cloud, en el qual participa el CREAF, l'empresa Anèl·lides – Serveis ambientals marins, l’associació mediambiental Xatrac i dos centres de submarinisme: Oceánicos, i Plàncton Diving i l'ajuntament de Calonge i Sant Antoni, que vol promoure la conservació i la sensibilització al voltant de l'ecosistema marí.

La celebració de la BioMARató coincideix amb la City Nature Challenge (CNC), una competició amistosa internacional d'observacions naturalistes on ciutats de tot el món competiran entre elles per aconseguir la quantitat més gran d'observacions d'éssers vius dins de la seva localitat i publicar-les a una plataforma de ciència ciutadana. La regió guanyadora serà la que aconsegueixi més observacions naturalistes, més espècies d'éssers vius observats i més participants implicats.

Banner_BioMARató

Enguany el CNC se celebra del 30 d'abril al 3 de maig i, en el cas de Catalunya, participaran diverses localitats de Barcelona, Girona i Tarragona a través de la BioMARató. Al llarg d'aquests dies s'oferiran diverses activitats gratuïtes, entre les quals s'inclouen un taller per conèixer la biodiversitat entre les roques, sortides d’esnòrquel i immersions de submarinisme.

Des del juny fins al setembre de 2021 la ciutadania podrà gaudir de múltiples activitats per conèixer l'ecosistema marí que forma part d'algunes localitats de la Costa Daurada, la Costa Brava i les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

No obstant això, com no sempre fa bon temps a l'abril per acostar-se a les platges o entrar a l'aigua, la competició continuarà en el territori català durant l'estiu. Així, des del juny fins al setembre de 2021 la ciutadania podrà gaudir de múltiples activitats per conèixer l'ecosistema marí que forma part d'algunes localitats de la Costa Daurada, la Costa Brava i les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquest cas, guanyarà la província que aconsegueixi la quantitat més gran d'observacions d'éssers vius sota l'aigua, la que detecti més espècies invasores i rares o la que aconsegueixi més participants.

Qualsevol persona pot participar-hi, tant apuntant-se a una de les activitats organitzades, com fotografiant éssers vius pel seu compte. L'objectiu és gaudir de la natura, fer la quantitat més gran de fotografies a éssers vius i pujar-les al projecte ‘BioMARató’

Submarinisme. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins.
Submarinisme. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins.

Una vegada finalitzada la BioMARató, comença el procés d'identificació i validació de totes les observacions que se n’hagin pujat a Natusfera. Així mateix, s'organitzaran dues activitats en línia gratuïtes per aprendre a identificar espècies amb totes les observacions que s'hagin rebut i descobrir algunes de les seves curiositats.

Conèixer la biodiversitat per fomentar la seva conservació

Algunes de les observacions que es recullin al llarg de la competició s'utilitzaran en el projecte de ciència ciutadana UrbamarBio, liderat per Anèl·lides - Serveis ambientals marins, i en el qual participen l’ICM-CSIC i el projecte Cos4Cloud. “Utilitzarem les dades obtingudes a les platges de Badalona i ​​Barcelona per promoure l'ús sostenible i la preservació del seu ecosistema marí a través d’UrbamarBio”, afirma Andrea Comaposada, biòloga i fundadora d’Anèl·lides– Serveis ambientals marins i líder del projecte Urbamar.

Un dels principals objectius d'aquest projecte és publicar un article científic on s'expliqui el procés per aconseguir que les dades aportades per la ciutadania siguin d'alta qualitat, requisit imprescindible per a poder incorporar aquest tipus de metodologies participatives en futurs projectes de recerca".

Jaume Piera BioMARató ciència ciutadana

Cada vegada es reconeix més la importància de la ciència ciutadana com una valuosa font d'informació per a la comunitat científica i, fins i tot, per a donar suport a la presa de decisions en polítiques mediambientals i de conservació.

JAUME PIERA, investigador a l'ICM-CSIC, investigador associat al CREAF i coordinador del projecte Cos4Cloud.

Un exemple concret és l'informe ‘Estat de la Natura a Catalunya 2020’ publicat a finals de l'any passat pel Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) de la Generalitat per a avaluar la biodiversitat a Catalunya.  Per la seva elaboració, es va comptar, a més d'amb la contribució i les dades de diverses entitats, amb dades recollides per centenars de persones voluntàries agrupades en projectes de ciència ciutadana. “Aquest document demostra l'enorme contribució que suposa la ciència ciutadana per al monitoratge de la biodiversitat”, conclou Piera.

L'informe va ser un encàrrec del DTES al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i al CREAF, i elaborat conjuntament amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i l'ICM i amb la col·laboració dels serveis tècnics de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del propi Departament.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel