Notícia

La ciència insta a implementar amb urgència tecnologies basades en la bioenergia contra el canvi climàtic

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista amb experiència heterogènia en iniciatives de divulgació sobre canvi climàtic, biodiversitat, sostenibilitat, energies renovables, tecnologia, territori i la seva gestió amb criteris ambientals. He treballat per a universitats, centres
Comparteix

L'últim informe del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) considera la bioenergia amb captura i emmagatzematge de carboni (la tecnologia BECCS per les sigles en anglès) un procés clau per reduir l'escalfament mundial. Tot i això, a l'article Delayed use of bioenergy crops might threaten climate and food security publicat a la revista Nature, un grup internacional d'investigadors adverteix que si les BECCS no s'implementen amb urgència abans del 2040, no seran capaces de capturar i emmagatzemar el carboni necessari per reduir dràsticament els gasos defecte hivernacle. L'estudi insisteix que si l'aplicació de tecnologia BECCS es retarda fins a la segona meitat del segle XXI, els efectes perjudicials del canvi climàtic (sequera i onades de calor) limitaran el rendiment agrícola i, com a conseqüència, es reduirà la producció de biomassa (restes orgàniques resultants), justament la matèria primera essencial per produir bioenergia. Per tant, la tecnologia BECCS ja no tindrà tanta capacitat de capturar i emmagatzemar carboni. L'estudi afirma que si aquesta tecnologia s'implementa tard, no es podrà assegurar que l'any 2200 s'assoleixi l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'escalfament global a menys de 2°C respecte als nivells preindustrials.

Si les tecnologies de bioenergia amb captura i emmagatzematge de carboni no s'implementen fins a la segona meitat del segle XXI, els objectius de l'Acord de París no s'assoliran ni tan sols l'any 2200.

A més, l'estudi afegeix que en el cas que les BECCS s'implementin tard, aquesta menor productivitat dels cultius podria obligar a expandir les terres agrícoles, augmentar l'ús de fertilitzants i, com a conseqüència, a augmentar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, accelerant encara més el canvi climàtic. Es produiria un bucle de retroalimentació sobre l'escalfament global fins ara no contemplat.

Al treball publicat a Nature, liderat pel Prof. Rong Wang de la Universitat de Fudan (Xangai, Xina), hi han intervingut l'investigador del CREAF i del CSIC Josep Peñuelas i l'investigador del CREAF Jordi Sardans. La seva conclusió és contundent. Un context que posa en perill l’estabilitat climàtica i amenaça la seguretat alimentària mundial. "Les nostres conclusions reforcen que la mitigació és urgent, per evitar un canvi climàtic irreversible i crisis alimentàries greus. Tret que altres tecnologies d'emissions negatives estiguin disponibles en un futur proper per compensar la capacitat reduïda de la BECCS", assegura Jordi Sardans.

“Si endarrerim l'aplicació de tecnologia de bioenergia amb captura i emmagatzematge de carboni fins al 2040 o 2060, l’any 2200 l’escalfament global pujarà entre 1,7 i 3,7°C. La raó és que disposarem de menor quantitat de biomassa, la matèria primera essencial per a la bioenergia"

JOSEP PEÑUELAS, investigador del CREAF

Una bretxa alimentària més gran

Si a aquesta situació li afegim la demanda sostinguda d'aliments al món, altre cop l'escalfament global es dispara. La necessitat d'aliments ens portarà a expandir les terres agrícoles, a intensificar-ne la fertilització amb nitrogen, a canviar els usos dels boscos i a reforçar l'exportació d'aliments com ara el blat i l'arròs, totes elles activitats relacionades amb l'emissió de gasos d’efecte hivernacle. Per contribuir a revertir la situació, l'equip de recerca insisteix a implementar tecnologies BECCS abans del 2040, tret que es disposi d'altres tecnologies d'emissions negatives en un futur proper.

Si l'aplicació de bioenergia amb captura i emmagatzemament de carboni s'endarrereix fins al 2060, l'any 2100 hauran augmentat fins a 90 els 81 països en desenvolupament actuals que presenten bretxa alimentària positiva.

Malgrat que la relació entre canvi climàtic i subministrament d'aliments varia d'una regió a una altra, l'estudi conclou que si l'aplicació de tecnologia BECCS s'endarrereix fins al 2060, l'any 2100 hauran augmentat fins a 90 els 81 països en desenvolupament actuals que presenten bretxa alimentària positiva (calories per càpita per sota del nivell de malnutrició de 1.5 Mcal d-1). Així mateix, s'ha calculat que exportar blat, arròs i blat de moro per reduir la gana des de regions desenvolupades com ara Amèrica del Nord, Europa i la Xina fins a zones menys desenvolupades, requeriria nivells d'exportació entre 2 i 80 vegades més grans que els actuals depenent de la regió i cultiu. És a dir, en alguns casos massa gran per ser plausible.

Bioenergia amb captura i emmagatzematge de carboni

La tecnologia BECCS suposa extreure bioenergia de la biomassa en formes útils (electricitat, calor, biocombustible, etc.) i, a continuació, capturar i emmagatzemar el carboni eliminant-lo de l'atmosfera. Part del carboni de la biomassa es converteix en diòxid de carboni (CO2), que es pot emmagatzemar mitjançant segrest geològic o aplicació terrestre. Això permet eliminar CO2 de l'atmosfera i reduir l'efecte hivernacle d'aquest gas i, per això, s’anomena tecnologia d'emissions negatives.

Referència:

Xu, S., Wang, R., Gasser, T. et al. Delayed use of bioenergy crops might threaten climate and food security. Nature 609, 299–306 (2022).

doi: https://doi.org/10.1038/s41586-022-05055-8

Notícies relacionades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Notícia
Memòria CREAF
Notícia

CICLES, el nou magazine anual del CREAF

Notícia
Notícia

L’increment de CO2 a l’atmosfera pot augmentar les desigualtats en la producció d’arròs entre els països rics i pobres