La coordinadora científica del CREAF intervé a la 3a Conferència mundial de CIHEAM Itàlia, amb l’Agenda 2030 a l’horitzó
La dieta mediterrània com a pilar d’un sistema agro-alimentari sostenible i resilients és la base sobre la qual CIHEAM Itàlia ha organitzat la seva 3a Conferència mundial, que reuneix més de 200 especialistes d’abast internacional fins el 30 de setembre a la ciutat italiana de Bari. L’ambiciosa convocatòria s’estructura a partir de 21 sessions temàtiques, amb l'objectiu d'instar un canvi de ruta cap als sistemes alimentaris sostenibles a la regió Mediterrània i accelerar l'Agenda 2030 per la desenvolupament sostenible adoptada per Nacions Unides. Alguns dels aspectes que es posen sobre la taula són identificar estratègies, programes, projectes i accions per millorar la sostenibilitat dels sistemes alimentaris; frenar la degradació dels ecosistemes; aturar la pèrdua de biodiversitat; alertar i actuar respecte a les conseqüències del canvi climàtic, així com reconèixer la dieta mediterrània com un sistema alimentari sostenible i adient avui, entre d’altres.
"Cal ubicar la ciència, la salut, el clima i el medi ambient al centre del sistema multilateral per canviar mentalitats, construir noves associacions i prevenir i donar resposta a la propera crisi global, sigui de la naturalesa que sigui", Alicia Pérez-Porro
La coordinadora científica del CREAF, Alicia Pérez-Porro, intervé amb la ponència ‘Science cooperation and diplomacy: a successful recipe to tackling global environmental challenges threatening Mediterranean food systems’, en la que defensa que la ciència i la innovació connecten la cooperació regional a la Mediterrània per aconseguir la sostenibilitat, la prosperitat i la pau a llarg termini. “La mobilització històrica de col·laboracions científiques internacionals, la presa de decisions basades en l'evidència i els instruments innovadors de polítiques públiques durant la COVID-19 són una finestra d'oportunitat única per obrir el camí per a un compromís més sostingut entre la ciència i la política per afrontar els reptes actuals i futurs”, assegura Pérez-Porro. Per això, considera essencial posar la ciència, la salut, el clima i el medi ambient al centre del sistema multilateral, per canviar mentalitats, construir noves associacions i prevenir i donar resposta a la propera crisi global, sigui de la naturalesa que sigui.
La intervenció de la coordinadora científica del CREAF s’inclou a la sessió ‘Science diplomacy, knowledge, education and employability for empowering the Mediterranean youth’, en la qual prenen part també Senén Florensa, president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed); Mohamed El-Shinawi, vice-president de Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean (PRIMA); Sonia Abdelhak, responsable del Laboratori de Recerca en Genòmica Biomèdica i Oncogenètica de l’Institut Pasteur de Tuníssia, i Damiano Petruzzella, administrador científic de CIHEAM Bari.
Entre d’altres, intervenen a la conferència mundial representants de l'Aliança Parlamentària Europea contra la Fam, el comissariat d'Agricultura de la Comissió Europea, la Unió per la Mediterrània, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i les màximes representacions polítiques dels ministeris d’agricultura del Marroc i Tuníssia. L’esdeveniment coincideix amb la celebració del 60è aniversari de CIHEAM, un organisme internacional que reuneix els ministeris d’agricultura de 13 països clau de la regió Mediterrània.