31/03/2022 Notícia

L'Atles de Mamífers de Catalunya es farà amb ciència ciutadana

Tècnic/a de comunicació

José Luis Ordóñez García

Sóc biòleg (UAB, 1995) i doctor en biologia (UAB, 2004) . M'incorporo al CREAF l'any 1996 com a tècnic de camp i laboratori de l'Inventari Ecològic i Forestal (IEFC). Des
Comparteix

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat engega una campanya de ciència ciutadana per elaborar l’Atles de Mamífers de Catalunya.

Arrenca el punt de partida de l’Atles de Mamífers de Catalunya, amb una crida a la participació ciutadana perquè un grup de persones voluntàries ajudi a recollir les dades necessàries per conèixer la distribució de totes les espècies de mamífers salvatges que viuen a Catalunya.

Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus). Foto: © Ignasi Torre.
Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus). Foto: © Ignasi Torre.

Per participar-hi, no cal tenir grans coneixements sobre les espècies, però sí adquirir un cert compromís per destinar el temps necessari per fer els mostreigs. Aquests es faran entre el maig i el juliol d’enguany i caldrà fer una formació prèvia gratuïta, el 30 d'abril, per conèixer les tècniques concretes dels cinc tipus de mostreig que es faran, per tal de cobrir els diferents grups d'espècies. En aquesta formació, les persones participants rebran també els tubs de recollida de mostres i els aparells per enregistrar els sons dels ratpenats.

Ratpenat orellut septentrional (Plecotus auritus). Foto: © Carles Flaquer.
Ratpenat orellut septentrional (Plecotus auritus). Foto: © Carles Flaquer.

Es donarà prioritat a les persones que tinguin càmera pròpia de parament fotogràfic o que la puguin aconseguir abans de l’1 de maig, i que també disposin d’un vehicle per poder fer els mostreigs nocturns. Per a les persones que vulguin participar-hi però no disposin d’aquests mitjans, es dona la possibilitat que ajudin a altres participants en els mostreigs que se’ls hagi assignat.

Mufló (Ovis orientalis musimon) i isards (Rupicapra rupicapra). Foto: © J.Luis Ordóñez.
Mufló (Ovis orientalis musimon) i isards (Rupicapra rupicapra). Foto: © J.Luis Ordóñez.

Si teniu interès per participar-hi, podeu ampliar la informació i accedir al formulari d’inscripció en l’espai web de l’Atles de Mamífers que s’ha habilitat en el web de l’Observatori.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel