Les imatges dels boscos primaris ferits viatgen dels tròpics a Catalunya
Eren les 17 h i el sol es ponia sobre la glorieta dedicada a la transsexual Sònia del parc de la Ciutadella a Barcelona. En Pau Coll, fotoperiodista de RUIDOphoto, agafa el micro, puja les escales de l’entrada de la glorieta –que ell, de manera ben graciosa, anomena rodoneta– i dona el tret de sortida a l’exposició ‘Els guardians dels boscos ferits’. L’acompanyen en Santi Sabaté, investigador expert en boscos del CREAF i la Universitat de Barcelona, i l’Anna Ramon, cap de Comunicació del CREAF. Plegats han tirat endavant els dos últims anys el projecte PRIMARY, que vol posar el focus sobre els boscos primaris que viuen als tròpics. L’exposició fotogràfica n’és un dels resultats visuals. Una mostra palpable del dolor que pateixen aquests boscos i les societats que hi viuen.
Per tancar l’acte ens acompanya Reinaldo Domínguez Ramos, defensor ambiental de la comunitat Guapinol, a Hondures. Des de la seva experiència ens explica com se senten a casa seva respecte la degradació de la natura, comparteix amb nosaltres la pèrdua de vida que això els suposa. Encoratjat ens anima a combatre-la des de totes les vessants que siguin possibles, científica, política i social. “Si no és ara, quan?”, defensa.
Anterior
Següent
Un viatge al nucli del problema
Coneixem per boscos primaris aquells que es conserven majoritàriament intactes davant l’acció humana. Actualment són ben difícils de trobar i els que queden se situen sobre tot al voltant dels tròpics. Els fotoperiodistes de RUIDOphoto Toni Arnau, Pau Coll i Edu Ponces han viatjat a Indonèsia, Tailàndia, Brasil i el Congo, entre d’altres països, per conèixer de primera mà aquests boscos, fotografiar-los, gravar-los i entendre com està avançant la seva pèrdua i quines implicacions té per la gent que hi viu. L’objectiu del projecte PRIMARY és que aquestes imatges serveixin per conscienciar a la població de la península, majoritàriament de Catalunya per ésser l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament qui financien el projecte, i que al seu voltant es duguin a terme també d’altres iniciatives d’incidència política i divulgació.
Les dades que ens hem trobat són esfereïdores. Durant l’any 2019 es van cremar 3,8 milions d’hectàrees del bosc primari tropical al Brasil, l’equivalen a un estadi de futbol cada sis segons. Després de l’Amazonia, les selves de la conca del Congo són la segona superífice de bosc tropical més gran del planeta. Ocupen ni més ni menys que 172 milions d’hectàrees, però tot i això estan patint una davallada preocupant. Quins són els motius d’aquesta pèrdua dels boscos primaris tropicals? D'una banda, està la desforestació, que se centra en els boscos del Sud Global, però que està vinculat al consum de la soja, la palma del Nord Global i més minoritàriament a l’aprofitament de fusta. Es cremen els boscos per obtenir terreny de cultiu i pastura; en el cas de l’Amazones s’està desforestant un 20% i majoritàriament està destinat a cultivar la soja que fem servir a Europa per alimentar bestiar. D’altra banda, un altre dels motius de la pèrdua dels boscos és el canvi climàtic. La falta de núvol provoca que arribi més radiació als arbres i els perjudica. Així mateix, cada cop s’hi donen més fenòmens extrems com inundacions, onades de calor, pluges intenses i tempestes que augmenten la mortalitat. A més, no hem d’oblidar que els boscos tropicals són zones humides de manera natural i no estan ben adaptats a l’augment de temperatures global ni grans incendis.
I què hem après de les persones que hi viuen? En l’exposició fotogràfica queden recollides algunes de les declaracions que il·lustren molt bé la situació.
“Quan talen els arbres els animals fugen i no poden sobreviure. És com si ens arranquessin una part de les nostre vides”.Lundi Bokoko, líder pigmeuRepública Democràtica del Congo
“Els porcs creuaven el riu nedant. Venien els ocells. Estaven espantats pel soroll de les motoserres, i s’estaven quedant sense lloc on viure”.
María Jucilea, indígena de MuraBrasil
“Estem rodejats per invasors. La por que tenim és ser assassinats al nostre poble”
Luana TenharimAmazones, Brasil
Previous
Next
Vols conèixer tu també aquests guardians i guardianes dels boscos? L'exposició està disponible fins el 30 de novembre al parc de la Ciutadella i hi ha una mostra itinerant a la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Més informació
Voleu veure com vam viure la inauguració en el nostre Instagram? Ho pots fer en aquest enllaç.
A més, Anna Ramon va parlar de boscos primaris al programa Avui Sortim amb Ana Yánez, investigadora de l'IDEAEA-CSIC. Pots recuperar l'entrevista aquí mateix!