27/07/2022 Notícia

Les Synthesis Actions, una oportunitat de cooperació científica internacional

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

La col·laboració i l'intercanvi de coneixement científic a abast nacional i internacional és el fil conductor de les Synthesis Actions, una iniciativa coordinada per l'investigador del CREAF Maurizio Mencuccini. La proposta busca fomentar col·laboracions innovadores, interdisciplinàries i de gran abast entre l'equip de recerca del CREAF i grups internacionals mitjançant tallers i revisions, presencials i a distància. Per això, es reuneixen especialistes interdisciplinars per posar en comú, discutir i fer avançar temes sobre ecologia d'avantguarda. Com en el cas de convocatòries competitives, les propostes presentades per l'equip científic del CREAF se sotmeten a avaluació. En total, el CREAF ha impulsat tres convocatòries de Synthesis Actions, dues de les quals estan en marxa. La més recent s'ha resolt el juliol del 2022 i les dues prèvies es van resoldre el maig i el gener del 2021 respectivament.

Las Synthesis Actions fomenten col·laboracions innovadores, interdisciplinàries i de gran abast entre l'equip de recerca del CREAF i grups internacionals sobre aspectes ecològics d'avantguarda.

La primera convocatòria és 'Meeting the Potential of SAPFLUXNET to Ground-Truth Tree Water Use and Drought Responses in Models and Remote Sensing Products at Regional to Global Scales', de la qual es va celebrar un taller a Can Balasc (Collserola, Barcelona) el novembre de 2021. Va ser coordinada per l'investigador del CREAF Rafael Poyatos i a l'organització hi van intervenir els també investigadors del centre Brenda Fatecha, Jordi Martínez-Vilalta, Miquel de Càceres, Victor Flo i Víctor Granda. L'investigador responsable de les Synthesis Actions al CREAF, Maurizio Mencuccini, va prendre part activa al taller.

La cita va reunir especialistes en ecologia forestal, biometeorologia i ciència de la terra per explorar noves maneres d'utilitzar SAPFLUXNET, la base de dades mundial sobre l'ús de l'aigua als arbres a partir de mesures del flux de saba. SAPFLUXNET està coordinada pel CREAF i té com a objectiu millorar la comprensió de la regulació de l'ús de l'aigua als arbres i les respostes a la sequera a escala regional i global. "La Synthesis Action ha consolidat la internacionalització del projecte i han promogut noves activitats de síntesi", en paraules de Rafael Poyatos, responsable del projecte Sapfluxnet. "Ens ha permès reunir un grup heterogeni de persones, líders en ecologia forestal i investigació en ciències de la Terra, per discutir el present i futur del projecte".

La primera Synthesis Action del CREAF fue coordinada por el investigador del CREAF Rafael Poyatos y en la organización intervinieron los investigadores del centro Brenda Fatecha, Jordi Martínez-Vilalta, Miquel de Cáceres, Rafael Poyatos, Victor Flo y Víctor Granda.
Les persones que van participar al taller de primera Synthesis Action del CREAF es van reunir a Can Balasc, l'estació biològica del Parc Natural de Collserola, a Barcelona. Imatge: cedida per Rafael Poyatos.

Resiliència de l'arbre

Una de les propostes clau compartides en aquesta primera Synthesis Action va ser desenvolupar un full de ruta sobre com estimar la resiliència de l'ús de l'aigua dels arbres a partir de les sèries temporals de flux de saba, i com entendre la resposta dels arbres davant d'esdeveniments individuals de sequera mitjançant aquest concepte. La intenció és aplicar aquest marc a tota la base de dades SAPFLUXNET, per identificar les condicions ambientals i els trets de les espècies que controlen la recuperació dels arbres davant de la sequera a tot el món.

Rafael Poyatos

"La Synthesis Action ha consolidat la internacionalització del projecte SAPFLUXNET i ha promogut noves activitats de síntesi, gràcies a reunir un grup heterogeni de persones, líders en ecologia forestal i investigació en ciències de la Terra"

RAFAEL POYATOS, investigador del CREAF

Entre altres conclusions, es va posar de manifest que SAPFLUXNET és una eina molt útil per a la comunitat científica i que té marge per créixer i evolucionar cap a una xarxa descentralitzada, per compartir i estandarditzar metodologies i protocols de procés de dades.

Hi van intervenir, entre molts altres, Kimberly Novick, de la Universitat d'Indiana (EUA); Alexandra Konings, Stanford University (EUA); Diego Miralles, Ghent University (Bèlgica); Jacob Nelson, Max-Planck Institute (Alemanya); Mirco Migliavacca, European Commission, Joint Research Centre (EU) i Samuli Junttila, University of Eastern Finland (Finlàndia), per anomenar-ne alguns.

Boscos i serveis ecosistèmcis

A la segona convocatòria s'ha finançat la proposta 'Assessing and comparing ecosystem services among forests is key, but why and how? (FES)', que busca contestar per què és fonamental avaluar els serveis ecosistèmics entre els boscos, i com comparar-los entre diferents tipus de bosc. La proposta la impulsa l'equip científic format per Victor Flo (Imperial College, UAB), María Ángeles Perez-Navarro (Kings College London), Judit Lecina-Díaz (Technical University of Munic), Jose Valentín Roces-Díaz (Universitat d'Oviedo), Luciana Jaume (CREAF), Albert Vila (CREAF, Stirling University). I es planteja un taller el novembre del 2022 amb els especialistes en aquest àmbit del CREAF Javier Retana, Josep M. Espelta, Francisco Lloret, Jordi Martinez-Vilalta i Maurizio Mencuccini, a més d'organitzacions de Canadà, Brasil, Regne Unit, Alemanya, Països Baixos i Itàlia, per abordar aspectes com ara sistemes socioecològics, conservació de boscos i polítiques ambientals, entre d'altres.

La segunda Synthesis Action del CREAF busca contestar por qué es fundamental evaluar los servicios ecosistémicos entre los bosques, y cómo compararlos entre diferentes tipos de bosque. Imagen gráfica del proyecto ForTree.
La segona Synthesis Action del CREAF cerca contestar per què és fonamental avaluar els serveis ecosistèmics entre els boscos, i com comparar-los entre diferents tipus de bosc. Imatge gràfica del projecte ForTree.

La segona proposta de Synthesis Actions vol contestar per què és fonamental avaluar els serveis ecosistèmics que proporcionen els boscos i com comparar-los entre diferents tipus de bosc.

El plantejament d'aquest segon taller parteix dels serveis i els beneficis per a la societat que presten els boscos, en tant que ecosistemes multifuncionals. Aquests beneficis (serveis ecosistèmics) i el nivell de subministrament que proporcionen varien a causa de la diferent estructura, composició i funcionament de cada tipus de bosc. Per tant, els ubicats a regions amb climes humits presentaran en general majors taxes de creixement -o de segrest de carboni- que els que creixen en regions més seques. "Malgrat tot, entenem que això no implica que els primers siguin necessàriament més importants per a la societat", apunta José Valentín Roces, un dels impulsors d'aquesta segona acció. 

Tres propostes per a la tercera convocatòria

A la tercera convocatòria s'ha decidit finançar les tres propostes rebudes, que estan en la seva fase més inicial, ja que se’n va fer la resolució el juliol del 2022.

  • Mediterranean spring ecosystems: hotspots of biodiversity threatened by global change, iniciativa dels investigadors del CREAF Marcos Fernández-Martínez i Estela Romero
  • Natural Capital assessment of mountain regions, presentada per les investigadores pre-doctorals del CREAF Anna Zango, Anaïs Jolivet, i els investigadors del CREAF Bernat Claramunt i Joan Pino que és, alhora, es director del centre.
  • Evaluating maladaptation of forest tree populations in a context of climate change: from multidisciplinary science to practice and action (For Change), proposta dels investigadors del CREAF José Alberto Ramírez-Valiente, Maria Mayol, Miquel Riba i Juan José Robledo-Arnuncio.

Les Synthesis Actions s'inspiren en iniciatives internacionals similars, com ara l'International Synthesis Consortium (ISC), una xarxa mundial de centres amb una llarga experiència i èxit demostrat en elaborar accions de síntesi per solucionar problemes científics complexos.

Aquesta acció és part del "Severo Ochoa "ULandscape" finançat l'any 2019 per l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació espanyol per donar suport als Centres de Recerca d'Excel·lència.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel