Notícia

Mesurar la biodiversitat de l’agricultura europea, objectiu de FRAMEwork

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista amb experiència heterogènia en iniciatives de divulgació sobre canvi climàtic, biodiversitat, sostenibilitat, energies renovables, tecnologia, territori i la seva gestió amb criteris ambientals. He treballat per a universitats, centres
Comparteix

El compromís que l’agricultura té envers la biodiversitat és el fil conductor de FRAMEwork, un projecte H2020 de recerca científica al qual des del CREAF aportem especialització en ciència ciutadana i en estandarització de dades. L’objectiu de la proposta és innovar al sector agrícola a Europa i, per això, hi intervenen instituts de recerca d’Alemanya, Àustria, Dinamarca, Espanya, Estònia, França, Gran Bretanya, Holanda, Luxemburg i Txèquia.

FRAMEwork parteix de la iniciativa dels clústers d’agricultura aplicada amb èxit al Regne Unit, a partir de la qual vol crear grups de pagesos especialistes en diferents sistemes de cultiu a Europa, vinculats a un observatori ciutadà i a un centre d’informació. D’aquesta manera es vol facilitar la recopilació i intercanvi d’informació de qualitat i competent sobre biodiversitat i pràctica agrícola.

La seva contribució científica s’orienta a obtenir els següents resultats:

  1. Entendre els factors que impulsen el canvi de la biodiversitat a l’entorn agrícola.
  2. Seleccionar les millors pràctiques de gestió sensible a la biodiversitat per part dels pagesos, en funció de les seves necessitats locals.
  3. Obtenir i validar mètodes de selecció, seguiment i avaluació de la biodiversitat.
  4. Disposar d’incentius públics i privats per fomentar l'agricultura com un bé públic.

 “Des del CREAF garantim que la informació generada respongui a un format transparent, estigui ben documentada, sigui accessible, es pugui utilitzar, sigui interoperable i de fàcil ús i també que es pugui reaprofitar”, explica l’investigador Joan Masó, que s’hi involucra conjuntament amb les investigadores Cristina Domingo i Alaitz Zabala. Aquesta especialitat en interoperatibilitat de dades amb ciència ciutadana està vinculada amb la que Joan Masó du a terme per a l’Open Geospatial Consortium des de uns 15 anys, per garantir els estàndards que permeten compartir i combinar dades.

Com evoluciona la biodiversitat

“La intenció final és trobar maneres fàcils de medir l'evolució de la biodiversitat”, aclareix Joan Masó. “Des del CREAF hem treballat amb indicadors d'Objectius de Desenvolupament Sostenible i biodiversitat per al projecte ECOPotential i, per tant, aquest és un antecedent que ens ajudarà”.

El projecte també vol intensificar la conscienciació i la comprensió de la biodiversitat entre els diversos agents implicats. A més, permetrà avaluar el rendiment econòmic i mediambiental, proporcionant una eina digital de seguiment permanent a l'observatori ciutadà i el centre d'informació.

FRAMEwork és innovador en la forma en que aplica la normativa de la Unió Europea pel que fa a l’ètica, la protecció de dades i del gènere.

Notícies relacionades

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?