19/02/2021 Notícia

Solucions basades en la natura i teledetecció per recuperar terrenys degradats, la clau de NewLife4Drylands

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

El projecte europeu NewLife4Drylands es proposa aplicar solucions basades en la natura per restaurar terrenys degradats i desertificats, mitjançant l’ús de dades i models de teledetecció. Des del CREAF hi aportem l'expertesa de dos equips de recerca: el grup Protecsòls, de restauració d’espais degradats, i el grup Grumets, de teledetecció ambiental.

L'equip de recerca del CREAF que intervé a NewLife4Drylands l'integren Joan Masó, Vicenç Carabassa i Cristina Domingo, com a part d’un consorci coordinat pel National Research Council of Italy - Institute of Atmospheric Pollution Research (CNR-IIA) i en col·laboració amb la Societat Hel·lènica per a la Protecció de la Natura, la Universitat de Creta, l’Institut Italià de Protecció del Medi Ambient i Recerca (ISPRA), la Universitat Sapienza de Roma i l’Institut de Bioeconomia del CNR (CNR-IBE).

El principal objectiu d’aquesta iniciativa que s’allargarà 2 anys i mig és definir un protocol  per identificar, intervenir i fer seguiment de terrenys degradats. "Combinar l'expertesa dels grups de recerca Protecsòls, especialitzat en restauració d’espais degradats, i Grumets, dedicat a la teledetecció ambiental és un dels valors que hi aporta el CREAF", explica Joan Masó. Per la seva banda, Vicenç Carabassa explica que "una de les claus del projecte és estudiar des de l'espai l'eficàcia del mètode Cocoon, per fer seguiment dels projectes de restauració duts a terme al Bruc i a les Canàries contemplada al projecte LIFE The Green Link".

S'han identificat 6 àrees d’estudi per provar i avaluar el protocol proposat, ubicades en zones àrides i semiàrides mediterrànies i en ecosistemes costaners amenaçats pel canvi climàtic. A l’Estat espanyol, les àrees d’estudi han format part del projecte LIFE The Green Link que el CREAF ha coordinat al Bruc (Catalunya) i Tifaracás (Gran Canària), a l’Alta Murgia (Puglia, Itàlia), a les muntanyes d’Asterousia (Creta, Grècia), al delta de Nestos (Grècia) i al Bosco di Palo Laziale (Roma, Itàlia). Aquests dues darreres àrees formen part de  la iniciativa LIFE PRIMED, coordinada per la Societat Hel·lènica per a la Protecció de la Natura.

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Opinió
Feines de recuperació de l’interior del Molí de’n Torrella. Autor: Carlos Pérez de Rozas (AHS)
Opinió

Per l’adaptació

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix