Studying spatiotemporal patterns of genetic variation with species distribution models (SDM) in a context of global change
L'objectiu del workshop organitzat per la EBD i el CREAF serà el de l'anàlisi dels patrons de variació genètica intraespecífica amb models de distribució d'espècies. Es farà a Sevilla el proper 23 d'octubre a la Estación Biológica de Doñana.
La idea és que el component molecular de la biodiversitat, el que ens diu com s'estructura un organisme en la seva àrea de distribució per raons demogràfiques, històriques i adaptatives, és la unitat de treball adequada per estudiar d'una manera més precisa i eficient els canvis en la distribució d'un organisme deguts a canvis en l'ambient (canvi global i climàtic).
S'està treballant en aquesta línia des de fa algun temps arran d'anys d'estudi ecològic, genètic i funcional de poblacions naturals d'Arabidopsis thaliana a la península ibèrica i el nord d'Àfrica. No obstant, el workshop està pensat per a qualsevol tipus d'organisme i el seu enfocament serà molt general.
Els ponents convidats del workshop són:
- Marie-Josée Fortin, University of Toronto, Canada
- Gilles Guillot, Technical University of Denmark, Denmark.
- Markus Pfenninger, Forschungszentrum Biodiversitat & Klima, Molekulare Ökologie Gruppe, Germany.
- Pablo González, EBD-CSIC
Els organitzadors del workshop també donaran una xerrada (Arnald Marcer, CREAF, Xavier Picó, EBD) i es posarà èmfasi en el potencial i importància d'aquesta aproximació, però en particular en els reptes i problemes metodològics per avançar sòlidament en aquesta línia.