06/11/2023 Notícia

WildE, ciència per a una renaturalització climàticament intel·ligent a Europa

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

El recent projecte de recerca WildE en el qual intervé el CREAF posa el focus en que la renaturalització a Europa sigui intel·ligent des del punt de vista climàtic. Per tant, es proposa estimular la capacitat natural dels ecosistemes d'adaptar-se al canvi climàtic i de revertir la conseqüent pèrdua de biodiversitat. Renaturalitzar és una solució basada en la natura que contempla, per exemple, eradicar espècies invasores, crear corredors naturals per connectar reserves naturals o generar punts de pas per a la fauna, entre moltes d'altres accions. L’enfocament de WildE és innovador i busca generar beneficis climàtics i donar alhora resposta a altres necessitats socials i ambientals.

WildE involucra un equip multidisciplinari d'experts europeus per desenvolupar un programa de recerca i innovació que abordi el nexe clima-biodiversitat, en estreta associació amb la dimensió socioeconòmica de la restauració a gran escala. L'equip també preveu projectar futurs escenaris de canvis en el usos del sol deguts al canvi climàtic, per avaluar el potencial de la renaturalització a Europa.

Els investigadors del CREAF Lluís Brotons i Josep Maria Espelta formen part de l'equip d'aquest ambiciós projecte, que coordina Arndt Hampe de l’INRAE i està finançat per Horizon2020. Lluís Brotons, que també és investigador del CSIC, assegura que "amb WildE volem reforçar la importància dels processos naturals com a eina de gestió barata i efectiva per recuperar la funcionalitat d'ecosistemes". De manera complementària, Josep Maria Espelta explica que l’objectiu final és desenvolupar propostes tangibles i de fàcil accés per donar suport a la gestió: “desenvoluparem projeccions d'avantguarda sobre l'ús del sol i els escenaris climàtics futurs i, alhora, avaluarem com poden contribuir les estratègies de reforestació intel·ligent a assolir els objectius de neutralitat climàtica i protecció de la biodiversitat de la UE per al 2050”.

"Volem reforçar la importància dels processos naturals com a eina de gestió barata i efectiva per recuperar la funcionalitat d'ecosistemes"

LLUÍS BROTONS, investigador del CREAF i del CSIC

El coordinador del projecte, el director de recerca de l’INRAE Arndt Hampe, explica que “l'enfocament integral de la restauració dels ecosistemes i del paisatge té en compte els reptes climàtics, econòmics i socials, per desenvolupar solucions basades en la natura econòmicament viables”.

Abordar el nexe clima-biodiversitat

El objectius específics de WildE són generar dades comparatives exhaustives sobre les tendències i els resultats de la renaturalització a Europa; quantificar els beneficis socials, econòmics i ambientals nets, les sinergies i els compromisos relacionats amb la renturalització i enfront d'altres usos del sol; desenvolupar projeccions avançades sobre l'ús del sòl i els escenaris climàtics futurs a Europa, i desenvolupar directrius de gestió i suport que permetin a les persones amb responsabilitat de presa de decisions, gestió de la conservació i el sector privat dissenyar conjuntament estratègies per complir els objectius de la Unió Europea.

"Avaluarem com poden contribuir les estratègies de reforestació intel·ligent a assolir els objectius de neutralitat climàtica i protecció de la biodiversitat de la UE per al 2050"

JOSEP M. ESPELTA, investigador del CREAF.

El context de WildE se situa en l'objectiu de la Unió Europea de reduir les emissions netes de carboni un 55% l'any 2030 i esdevenir neutra pel que fa al clima l'any 2050, expressat en l'Estratègia de biodiversitat de la UE per al 2030. Aquestes fites només es podran assolir si l'emmagatzematge de carboni augmenta en els ecosistemes terrestres i, alhora, es fomenten altres co-beneficis com ara la conservació de la biodiversitat, l'adaptació al canvi climàtic i la salvaguarda socioeconòmica i cultural. Organitzacions inter governamentals com ara l'IPCC i l'IPBES han posat èmfasi en el gran potencial de la restauració d'ecosistemes aplicant solucions basades en la natura per encarar aquest repte.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel