Covid19

La pluja i el confinament disparen les poblacions de papallones a Barcelona

L'Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l’ uBMS, comptabilitza entre maig i juny un 28% més d'espècies diferents de papallones i un 74% més de papallones que al 2019. Un hivern i primavera plujosos, i la interrupció de les tasques de gestió de parcs i jardins a partir del confinament per la Covid19, podrien ser el còctel que expliqui aquest augment.

Biodiversitat urbana Ciència ciutadana Confinament Covid19 Gestió biodiversitat Pandèmia Papallones Ubms

Les escoles necessiten una “nova normalitat” més verda

Al llarg de la història, les pandèmies són un dels pocs exemples on la societat s’ha decidit per educar a l’aire lliure i la intenció en aquests casos sempre ha estat la de disminuir el contagi. Per exemple, van ser moltes les escoles d’Europa i Amèrica que van traslladar les taules, cadires i pissarres als patis o als boscos dels voltants arran de l’auge de la tuberculosi durant l’inici del segle XX.

Clearing house @ca Corina basnou Covid19 Educació Educació a l'aire lliure Escola Escoles verdes Igualtat Pandèmia Reverdiment Síndrome dèficit de natura

El canvi passa per l’ecologia

"És l'economia, estúpid"! Aquest famós eslògan va ser encunyat l’any 1992 per James Carville, estratega de campanya de Bill Clinton en la seva cursa amb George W. Bush per guanyar les eleccions a la Casa Blanca. En aquell moment, la pràctica totalitat de líders mundials estaven convençuts que el creixement econòmic era la clau de volta del progrés i d’una societat pròspera i sana.

Text escrit per Carles Castell, doctor en ecologia i expert en conservació d’espais naturals.

Biodiversitat Carles castell Covid19 Ecologia Fons del patrimoni natural Natura Pandèmia Sostenibilitat

El confinament transforma les ciutats en un oasi efímer per als animals

Quin impacte sobre la fauna té el confinament de les persones a les ciutats? Arran de la crisi del coronavirus, aquesta pregunta ha estat freqüent i ha donat lloc a moltes especulacions. Tot i que no hi ha dades per estimar l’impacte, els estudis previs permeten anticipar-ne algunes conseqüències.

Animals ciutat Biodiversitat Coronavirus Coronavirus i ciutat Covid-19 Covid19 Espècies urbanes Pèrdua de biodiversitat

Les dades mòbils útils per estudiar l'eficàcia del confinament sobre la dispersió de Covid19

L'investigador del CREAF Frederic Bartumeus colidera aquest nou projecte que analitza dades massives que s'estan obtenint dels operadors de telefonia i servidors de mapes per explicar com ha canviat la mobilitat. Els resultats seran clau per analitzar com es pot aixecar el confinament i millorar les estratègies que es prenguin en aquesta i en futures epidèmies.

Covid19 Epidemiologia Frederic bartumes Mobilitat humana