Biodiversitat urbana

Els barris de Barcelona amb rendes més baixes tenen més arbres en espais públics

Un estudi liderat pel CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i publicat a la revista Landscape & Urban Planning, demostra que els barris de Barcelona amb rendes per càpita més baixes tenen més verd urbà, perquè tenen més arbres als espais públics i amb un número similar d’espècies si els comparem amb els de rendes més altes.

Arbres Barcelona @ca Biodiversitat urbana

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

En el tercer informe del programa de seguiment de papallones a l’àrea metropolitana de Barcelona, l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, revela uns resultats inesperats: les platges metropolitanes no només tenen papallones, si no que la comunitat d’aquest insectes que hi viu és diferent a la dels parcs i, per

àrea metropoltana de barcelona @es Biodiversitat urbana Ciència ciutadana Joan pino Lepidòpters Papallones Papallones diürnes Papallones urbanes Parcs i jardins Platges

Connectar parcs i jardins augmenta la diversitat de papallones a la ciutat

La població actual de papallones de Barcelona és homogènia i empobrida, però hi ha marge de millora fent una gestió del verd urbà que tingui en compte la connectivitat entre parcs. A la capital catalana, les espècies de papallones més escasses són les que tenen menys capacitat per viatjar i les més exigents pel que fa a la dieta. L’estudi s’ha realitzat íntegrament analitzant les dades de dos projectes de ciència ciutadana a Catalunya: l’Observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS i el Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya CBMS.
Barcelona Biodiversitat urbana Ciència ciutadana Connectivitat ambiental Constantí stefanescu Papallones Papallones diürnes Papallones urbanes Parcs i jardins Ubms Yolanda melero Zones verdes urbanes

Mariona Ferrandiz guanya el Premi de Recerca Científica de l'Ajuntament de Barcelona

La investigadora del CREAF ha guanyat el premi pel projecte “Replantegem entorns escolars”, per implicar l’alumnat en l’elaboració de propostes per reverdir els seus patis.

Mariona Ferrandiz, investigadora del CREAF i professora del Departament de Biologia Vegetal, Biologia Animal i Ecologia (BABVE) de la UAB, ha estat una de les 15 persones guardonades en la primera edició dels Premis de Recerca Científica de l’Ajuntament de Barcelona.

Biodiversitat urbana Canvi climàtic Ciència ciutadana Educació ambiental Mariona ferrandiz Replantejem Urbanins Urbanisme

La pluja i el confinament disparen les poblacions de papallones a Barcelona

L'Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l’ uBMS, comptabilitza entre maig i juny un 28% més d'espècies diferents de papallones i un 74% més de papallones que al 2019. Un hivern i primavera plujosos, i la interrupció de les tasques de gestió de parcs i jardins a partir del confinament per la Covid19, podrien ser el còctel que expliqui aquest augment.

Biodiversitat urbana Ciència ciutadana Confinament Covid19 Gestió biodiversitat Pandèmia Papallones Ubms

El confinament promou una nova forma de gestionar el verd urbà a favor dels pol·linitzadors

La primavera més plujosa del segle ha coincidit amb la interrupció de les activitats de gestió de les zones verdes urbanes, a causa del confinament i l'aturada per pandèmia. El còctel ha despertat la vida a les ciutats.

Abelles Biodiversitat Biodiversitat urbana Creaf Ecologia Pol·linitzadors

Per què no sortim més a l’aire lliure a fer classe?

El projecte europeu Clearing House llança avui una enquesta dirigida a mestres d’alumnes de primària i secundària de tota Catalunya per saber si es fa classe a l’aire lliure, quins inconvenients o barreres hi troben, i quins continguts es donen, o falten, que facin referència al verd de les ciutats.

Biodiversitat urbana Boscos urbans Clearing house @ca Clearing_house Corina basnou Nature forest solutions

Sabadell impulsa el verd amb l’ajuda del CREAF

El CREAF col·labora juntament amb la UAB i el CTTC en el projecte ’Vivim, respirem, replantegem Sabadell‘ que lidera l’ADENC i que presenta un estudi sobre l’estat de la fauna i flora urbana, la qualitat de l’aire a la ciutat i la mobilitat per donar solucions a una ciutat més sostenible i verda.

Adenc Biodiversitat urbana Cttc Mariona ferrandiz Parcs Reverdiment Sabadell Uab Urbanins Urbanisme Verd urbà