Abelles

Les abelles amb dietes especialitzades tenen el cervell més gran

L’abella solitària Flavipanurgus venustus viatja pels matolls mediterranis, s’apropa a una flor, olora una altra, però s’alimenta exclusivament de l’estepa cresta (Cistus crispus). Memoritza el color rosa intens de les seves flors, l’aroma particular que desprenen i les busca per tot el prat. Tenir un cervell més gran podria ajudar-la a tenir aquesta precisió.

Abelles Abelles socials Abelles solitàries Cervell Comportament Etologia Fisionomia

El confinament promou una nova forma de gestionar el verd urbà a favor dels pol·linitzadors

La primavera més plujosa del segle ha coincidit amb la interrupció de les activitats de gestió de les zones verdes urbanes, a causa del confinament i l'aturada per pandèmia. El còctel ha despertat la vida a les ciutats.

Abelles Biodiversitat Biodiversitat urbana Creaf Ecologia Pol·linitzadors

En Sergio Osorio presenta la tesi i demostra que les normes de l’ecologia poden encara revisar-se

Els insectes que comencen la vida adulta als mesos més freds són més grans? Una reconeguda regla de l’ecologia, la norma de Bergmann, argumenta que els organismes de les regions més fredes tendeixen a ser més grans. Fa ja dos mesos que en Sergio Osorio va presentar la seva tesi doctoral al CREAF i en ella analitzava aquesta norma per provar si també les estacions de l’any estan relacionades amb la mida.

Abelles Agricultura extensiva Bergmann Ectotermia Endotermia Estacionalitat Fenologia Insectes Nidificació Osmia Parasitoides Temperatura Vespes

El declivi de les abelles és una realitat

Especialistes del CREAF i la UAB sostenen que les poblacions d’abelles estan disminuint i que els pesticides, com els neonicotinoides, en són una causa directa. És prioritari promoure l’agricultura ecològica i sostenible i no demorar més la prohibició d’aquests compostos.

Abella de la mel Abelles Abelles silvestres Anselm rodrigo Borinot Comissió europea Fungicides Greenpeace Insecticides Jordi bosch Neonicotinoides Osmia Pest management Pesticides Pol·linització Pol·linitzadors Salut humana

Greenpeace UK alerta de la toxicitat dels insecticides per als pol·linitzadors

L’informe és una revisió d’articles científics de l’ecotoxicitat que tenen els neonicotinoides sobre els pol·linitzadors de conreus. El document utilitza àmpliament els resultats d’un estudi amb abelles i borinots dels investigadors del CREAF Jordi Bosch i Roberto Molowny.

Abelles Agricultura Apis mellifera Bombus terrestris Borinot Conreus Fungicides Greenpeace Insecticides Jordi bosch Neonicotinoides Osmia bicornis Pest management science Pesticides Roberto molowny-horas Toxicitat

Les abelles solitàries viuen tot d’aventures per fer-se el niu

Tallar fulles, recollir fang, imitar la cel·lofana. Les abelles competeixen de mil maneres per fer el millor niu i protegir-lo dels enemics. L’investigador del CREAF, Carlos Hernández-Castellano, ens introdueix en aquest món de peculiaritats.

Abella Abelles Abelles solitàries Bosc Carlos hernández-castellano @ca Comportament animal Flors Insectes Solitàries