Insectes

Luciana Jaime: quan una estada de mobilitat científica capgira la perspectiva

Una condició autoimposada per la investigadora postdoctoral del CREAF Luciana Jaime en iniciar la primavera de 2023 una visita científica de 3 mesos a la University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU) d’Àustria va ser que fos puntual i tingués data de tornada garantida.

Canvi climàtic i boscos Insectes Luciana jaime Mobilitat científica

Els pins detecten les feromones sexuals dels insectes i es protegeixen contra les plagues

Fins ara, mai s’havia comprovat com els arbres es defensen de les postes d’ous d’insectes de forma tan primerenca. S’ha investigat en individus joves de pi roig i la mosca Diprion pini, que infesta habitualment els boscos de coníferes de l’hemisferi Nord.

Ander achotegui-castells @ca Diprion pini Insectes Mosca serra Oviposició Pi Pi roig Pinus sylvestris Plaga Pnas Posta d'ous

Sobre flors, insectes i xarxes

La natura estableix relacions entre espècies i organismes formant una xarxa molt complexa on sovint apareixen uns nodes més interconnectats que d'altres, anomenats 'hubs'. Però també els humans creem aquest tipus de xarxes, com per exemple amb els aeroports com a nodes i els vols com a connexions.

FL09_CAT_xarxes_hubs

Per al Nacho i el Marc.

Aeroports Avions Flors Insectes Plantes Pol·linització Pol·linitzadors Xarxes Xarxes ecològiques

L’expedició científica d’en Bernat Claramunt a Andorra escala fins la 4a posició del rànquing EarthWatch

L’expedició ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ ha pujat de la posició vuit a la quarta en tan sols un any i està considerada una de les 10 millors expedicions científiques de l’ONG EarthWatch Institute. Les persones voluntàries que hi han participat el 2017 han fet la segona cita existent a la península Ibèrica de l’escarabat aranya, entre d’altres. 

Andorra Bernat claramunt Bolets Canvi climàtic Canvi global Cenma Comú d'ordino Dinàmica poblacions Earthwatch institute Earthwatch pirineu ii Escarabat Expedició Fongs Hygrocybe spadicea Insectes Llista vermella Perill d'extinció Pirineu Pirineus Rànquing Recerca Uab Voluntariat Wildlife in the changing andorran pyrenees

En Sergio Osorio presenta la tesi i demostra que les normes de l’ecologia poden encara revisar-se

Els insectes que comencen la vida adulta als mesos més freds són més grans? Una reconeguda regla de l’ecologia, la norma de Bergmann, argumenta que els organismes de les regions més fredes tendeixen a ser més grans. Fa ja dos mesos que en Sergio Osorio va presentar la seva tesi doctoral al CREAF i en ella analitzava aquesta norma per provar si també les estacions de l’any estan relacionades amb la mida.

Abelles Agricultura extensiva Bergmann Ectotermia Endotermia Estacionalitat Fenologia Insectes Nidificació Osmia Parasitoides Temperatura Vespes

Les abelles solitàries viuen tot d’aventures per fer-se el niu

Tallar fulles, recollir fang, imitar la cel·lofana. Les abelles competeixen de mil maneres per fer el millor niu i protegir-lo dels enemics. L’investigador del CREAF, Carlos Hernández-Castellano, ens introdueix en aquest món de peculiaritats.

Abella Abelles Abelles solitàries Bosc Carlos hernández-castellano @ca Comportament animal Flors Insectes Solitàries

El canvi climàtic pot canviar la proporció de sexes dels corcs de les glans

Segons un estudi en què ha participat el CREAF, el retard de les pluges de final d'estiu podria canviar l'equilibri entre mascles i femelles d'aquests corcs mediterranis en favor de les femelles. Els autors han comprovat que els corcs mascles són més vulnerables a les llargues sequeres.

Femella de corc perforant una gla. Autor: Josep Maria Espelta

Canvi climàtic Corc Curculio elephas Curculionids Efecte hivernacle Forassembly Glancs Glans Insectes Josep maria espelta Novforest Procede Sequera Sex ratio Sexe

L’increment dels nivells d'ozó fa perdre el sex appeal de les flors

Un nou estudi liderat pel CREAF revela que allà on els canvis atmosfèrics estan fent augmentar els nivells d’ozó troposfèric, la fragància de les flors s’està apagant. Per una banda aquest fet provoca que les flors perdin la seva capacitat per atraure pol·linitzadors i vegin disminuït el seu èxit reproductiu. Per l’altre, perjudica les abelles i altres insectes que no localitzen el seu propi menjar.

Borinot Canvi global Flors Fragància Gerard farré-armengol Geu Imbalance-p Insectes Olor Ozó Pol·linitzadors Voc

Les flors pol·linitzades per insectes tenen una fragància més forta que les que es pol·linitzen amb el vent

Un estudi publicat a la revista Biochemical Systematics and Ecology i dut a terme per un equip d'investigadors del CREAF ha comprovat que la pol·linització per insectes augmenta l'emissió de les molècules responsables de l'olor de les flors. Les fragàncies de les flors són necessàries per atraure els insectes i garantir l'intercanvi de pol·len amb altres flors.

 

 

Flors Fragàncies Gerard farré Geu Imbalance-p Insectes Josep peñuelas Pol·linització Voc