Pi roig
El pi roig pot recuperar durant una dècada la fusta que perd en episodis de sequera extrema
El pi roig (Pinus sylvestris) és una espècie d'importància crítica a Europa, tant ecològica com econòmica, i és la pedra angular dels boscos d’Escòcia. Des del CREAF hem intervingut en una recerca pionera sobre com es recupera de sequeres extremes, liderada per la Universitat de Stirling.
Els pins detecten les feromones sexuals dels insectes i es protegeixen contra les plagues
Fins ara, mai s’havia comprovat com els arbres es defensen de les postes d’ous d’insectes de forma tan primerenca. S’ha investigat en individus joves de pi roig i la mosca Diprion pini, que infesta habitualment els boscos de coníferes de l’hemisferi Nord.
Les primeres pluges de la tardor van revifar els boscos de Catalunya davant la sequera estival
Els boscos que presenten mortalitat, decoloració o pèrdua de les fulles a tota Catalunya queden registrats i revisats gràcies a la xarxa de seguiment DeBosCat. L'informe d'aquest any indica que es recuperen del decaïment del 2016.
La manca de gestió dels boscos mediterranis està accelerant la substitució de pins per alzines
Un estudi constata que la colonització d’alzines, i altres arbres de fulla ampla, és molt més ràpida del que s’esperava. Les causes principals són l’abandonament de la gestió forestal i el canvi climàtic.
En David Aguadé explica la seva tesi sobre mortalitat per sequera en pi roig
Han passat ja uns quants dies des d’aquell 22 de febrer, quan en David Aguadé va presentar la seva tesi davant el tribunal i el públic assistent. Prou com perquè ja se senti més relaxat i tranquil, i hagi tingut temps de desconnectar d’un treball que l’ha mantingut enfeinat durant gairebé els cinc últims anys.
Descobreixen com afecta a la respiració del sòl la substitució de pinedes per alzinars que provoca el canvi climàtic
El pi roig és l'espècie arbòria amb un rang latitudinal de distribució més gran que abasta des de Sibèria a la península Ibèrica. La mortalitat dels pins per sequera no repercuteix en les emissions de CO2 del sòl forestal.
Acte de lliurament dels Premis ICREA Acadèmia 2014
El dimecres 1 de juliol, a les 19.30 h, l’auditori Pau Gil del recinte modernista de Sant Pau va acollir l’acte de lliurament dels Premis ICREA Acadèmia 2014, una convocatòria que ha distingit la trajectòria científica de deu investigadors de la Universitat de Barcelona en una edició que ha reconegut la tasca científica de trenta experts de tot l’àmbit català.
Entrevista a Jordi Martínez, Premi ICREA Acadèmia 2014
Jordi Martínez és Doctor en Ciències Ambientals (UAB, 2001), investigador del CREAF, professor agregat a la UAB i investigador honorari de la Universitat d'Edimburg (Regne Unit). En Jordi estudia com funcionen els boscos, quina estructura tenen i com responen als efectes del canvi climàtic.
L’expansió dels alzinars “ofega” les pinedes de la península ibèrica
Un estudi realitzat per investigadors del CREAF i de la Universitat Autònoma de Barcelona demostra que moltes poblacions de pins de la península Ibèrica es troben en regressió. L’estudi preveu un escenari molt poc favorable per algunes espècies de pi davant el canvi climàtic, que es veurien afectades negativament tant per l’expansió dels alzinars com per l'increment de sequeres i incendis.