Pins
Moren pins de forma sobtada pels efectes de la sequera de l’any passat
Els pins estan mostrant els efectes de la sequera amb un any de retard.
Les plantes creixen més ràpid davant l’augment de diòxid de carboni només si no els falta l’aigua
Un estudi publicat recentment a la revista PNAS conclou que els boscos han ajustat la seva manera de créixer davant el canvi climàtic: només aprofiten l’efecte fertilitzant del diòxid de carboni, i creixen llavors més ràpid, si l’aigua és abundant.
Claus per a identificar les diferents espècies de pins, infografia disponible!
Hi ha una gran varietat d’espècies de pins i, de vegades, són difícils d’identificar. Tot i això, no hem de “desesperar”: hi ha uns quants trucs per a diferenciar-les. Fixar-nos en les pinyes, les fulles (acícules), l’escorça o els pinyons pot ajudar-nos a saber quina espècie tenim davant.
La campanya de seguiment de la processionària torna als boscos de Catalunya per Nadal
Alerta Forestal engega una campanya per animar a la ciutadania a seguir l’afectació d‘aquesta plaga fent fotografies i vídeos. Es vol arribar a les zones de Catalunya d’on encara no s’ha recollit prou informació i aconseguir un mínim de 400 imatges.
Pins, nadius o exòtics?
Recentment s'ha generat un certa controvèrsia sobre si hi ha pins autòctons o no a la península Ibèrica i si s'han d'eliminar d'alguns hàbitats. Un grup d'ecòlegs de l'AEET hi aporten el seu coneixement per ajudar a tancar el debat.
Com han canviat els boscos de la península Ibèrica en 25 anys?
L'augment dels episodis de sequera i la manca d’aigua al sòl han afavorit espècies mediterrànies. Mentre que les coníferesvan perdent terreny per estar menys adaptades a les sequeres. Les tendències de canvi corresponen al període de 1987 a 2012 i s’han pogut observar gràcies a imatges de teledetecció obtingudes per satèl·lits.
Pastors d'arbres
Hi ha arbres gegants, com cedres i sequoies, que són un exemple de gran longevitat i les seves poblacions depenen molt més de tendències que no pas d'episodis traumàtics concrets. El canvi climàtic i les pressions humanes poden dificultar la seva supervivència.
Per a Enric.
Tanquem la campanya d’Alerta Forestal sobre la processionària
Finalitza la campanya iniciada l’abril per recollir dades sobre els efectes de la processionària en els boscos catalans. Les fotos geolocalitzades que hem rebut es poden consultar en un mapa.
La manca de gestió dels boscos mediterranis està accelerant la substitució de pins per alzines
Un estudi constata que la colonització d’alzines, i altres arbres de fulla ampla, és molt més ràpida del que s’esperava. Les causes principals són l’abandonament de la gestió forestal i el canvi climàtic.