Incendi
L’incendi d’Òdena un any després: les zones aclarides abans del foc estan regenerant millor
Les comarques de l’Anoia i el Bages van patir un greu incendi el juliol de 2015, que va cremar 1.235 ha. Les zones de pi blanc on prèviament s’havien fet aclarides s’estan recuperant amb més èxit pel que fa les espècies rebrotadores. La regeneració de pi blanc és més modesta i heterogènia però se’n pot trobar arreu.
Els humans som tant culpables com el canvi climàtic del risc d’incendi forestal
Un nou estudi sobre els incendis forestals a Califòrnia, publicat a la revista PLOS ONE en el que ha participat Enric Batllori, investigador del CREAF i el CTFC, revela que l’activitat humana influeix tan com el clima en la freqüència i la localització dels focs. Els investigadors han valorat conjuntament el component humà i el canvi climàtic.
#IFOdena - L'incendi d'Òdena ha afectat en un 70% pinedes de pi blanc
#focempordà - Condicions climàtiques d'hivern que han afavorit la situació del gran l'incendi de l'Alt Empordà
L’hivern del 2011-2012 ha estat molt sec o sec a gairebé tot el territori català exceptuant alguns punts del Pirineu occidental on ha estat plujós. Aquesta escassetat pluviomètrica té, en general, un caràcter excepcional tot i que depenent de la zona aquesta ha estat més accentuada. Així, en àmplies àrees de les comarques gironines i del Prepirineu i Pirineu occidental ha estat l’hivern més sec mai enregistrat a les EMA ubicades en aquelles contrades i que disposen de dades des de primers dels anys 90.
#focempordà – Línies de recerca del CREAF sobre incendis
Per facilitar la feina de periodistes i cerca d'experts d'aquests dies de tanta angoixa us facilitem molt breument les nostres línies de recerca. Majoritàriament són línies enfocades a la regeneració post-incendi. Us anirem informant del que puguem facilitar sobre la zona cremada i els mapes de perill.