Focemporda

Un any després del foc de l'Alt Empordà

Un any després dels incendis que van cremar 14.000 hectàrees de bosc a l'Alt Empordà, persones afectades i els investigadors experts en incendis del CREAF i la UdG fan una valoració de la regeneració que s’ha pogut observar a la zona.

Alzina Anselm rodrigo Ecologia forestal Focemporda Formigues Incendis Javier retana Jordi vayreda Llavors Pi Pi blanc Recuperació post-incendi Sandra saura

#focempordà – Per fer front als grans incendis cal impulsar un nou model de gestió forestal

No hi ha prou amb aplicar les millors mesures possibles de prevenció i extinció del foc de què disposem, si continuem fent la mateixa silvicultura de sempre. Ha arribat l’hora de plantejar i aplicar un nou model de gestió forestal. 

Article d'opinió del Dr. Josep Maria Espelta i Dr. Jose Luis Ordoñez, investigadors del CREAF 

Boscos Focemporda Gestió forestal Incendis Opinió

#focempordà – L’elevada connectivitat forestal dificulta les tasques d’extinció del foc

La dificultat de controlar els fronts nord i occidental de l’incendi de l’Alt Empordà no només ha estat deguda al comportament del vent, sinó també a l’elevada connectivitat que tenien les clapes de bosc i de matollar a la zona que ha resultat afectada.

Boscos Ecologia forestal Focemporda Incendis

#focempordà – Què pot passar si el foc arriba a l’Alta Garrotxa?

Què podem esperar del comportament del foc si l’incendi de l’Empordà arriba a l’Alta Garrotxa? Pel que sabem, a l’Alta Garrotxa el foc trobarà una vegetació poc inflamable, però si arriba amb força suficient per provocar la ignició, hi haurà una quantitat important de combustible per alimentar el foc i fer-ne difícil el control i l’extinció.

Focemporda Incendis

#focempordà - Condicions climàtiques d'hivern que han afavorit la situació del gran l'incendi de l'Alt Empordà

L’hivern del 2011-2012 ha estat molt sec o sec a gairebé tot el territori català exceptuant alguns punts del Pirineu occidental on ha estat plujós. Aquesta escassetat pluviomètrica té, en general, un caràcter excepcional tot i que depenent de la zona aquesta ha estat més accentuada. Així, en àmplies àrees de les comarques gironines i del Prepirineu i Pirineu occidental ha estat l’hivern més sec mai enregistrat a les EMA ubicades en aquelles contrades i que disposen de dades des de primers dels anys 90.

Focemporda Incendi

#focempordà - L'Alta Garrotxa és un espai natural amb gairebé un 50% d'alzinar

Us adjuntem la informació que ens facilita el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya elaborat pel CREAF sobre la coberta vegetal de l'Alta Garrotxa.

Us adjuntem informació sobre les cobertes del sòl de l'EIN de l'Alta Garrotxa. Aquest EIN no inclou nuclis de població interns.

Hi ha dues gràfiques, una per les zones forestals, i l'altra per totes les cobertes del sòl, amb taules de superfície en hectàrees i en %.

Focemporda Incendis