Ecologia forestal
Un passeig per la resiliència
A Maria Àngels,
Les complexitats de la resiliència ecològica
Maurizio Mencuccini, el científic nòmada
Gestionar els boscos europeus no frenarà l'escalfament global
Aude Valade, investigadora del CREAF, i l'equip internacional de l'estudi publicat a Nature recomanen fer una gestió forestal orientada a mantenir els serveis ambientals que ens aporten els boscos a nivell ecològic, social i cultural, i no a refredar el planeta, com es preveia fer per complir amb l'Acord de París.
Els ecòlegs forestals preveuen un quart any consecutiu d’afectacions severes per processionària als boscos
La plataforma de ciència ciutadana Alerta Forestal ha rebut l’avís de l’aparició de les primeres erugues de processionària a Catalunya, que ja han començat a sortir dels ous en les zones de Prepirineu. La primavera i estiu plujosos han fet que els pins hagin recuperat una bona part de les fulles. Això beneficia la supervivència de les erugues que se n’alimenten i agreuja el seu impacte sobre els boscos.
Presentació Tesi: "Effects of drought-induced forest die-off and species replacement on soil CO2 effluxes"
El dilluns 27 d'abril Josep Barba presenta la seva tesi sobre els efectes del decaïment forestal provocat per la sequera a les emissions de CO2 i a la capacitat d’embornal de carboni dels ecosistemes terrestres. Els canvis en la respiració del sòl i en la descomposició de la matèria orgànica podrien tenir un gran impacte en el balanç de carboni dels ecosistemes, ja que l'augment de les sequeres podria augmentar el decaïment forestal en les properes dècades.
Entrevista a Jordi Martínez, Premi ICREA Acadèmia 2014
Jordi Martínez és Doctor en Ciències Ambientals (UAB, 2001), investigador del CREAF, professor agregat a la UAB i investigador honorari de la Universitat d'Edimburg (Regne Unit). En Jordi estudia com funcionen els boscos, quina estructura tenen i com responen als efectes del canvi climàtic.
Els ecosistemes més joves són els més sensibles al canvi climàtic
Per conèixer l'impacte real del canvi climàtic no n'hi ha prou amb estudiar espais naturals protegits, que són madurs i suporten bé els canvis, sinó que cal centrar-se en estudiar els que han estat alterats i encara s'estan recuperant, segons un estudi en el que ha participat el CREAF.
Catalunya es posiciona com a referent europeu en recerca forestal al Mediterrani
El CREAF i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), els dos centres CERCA de referència en recerca forestal, han signat avui un conveni per crear una Unitat Mixta de Recerca que convertirà Catalunya en el referent mundial en ecologia dels boscos mediterranis.