Un passeig per la resiliència
A Maria Àngels,
A Maria Àngels,
El canvi climàtic augmenta la vulnerabilitat a la sequera dels boscos de tot el món i provoca la mort d'arbres amb importants repercussions ecològiques i socials. Es desconeixen les característiques de la vegetació que substitueix els arbres morts.
El director del CREAF, Joan Pino, ha presentat avui l’acreditació Severo Ochoa del centre, assolida el mes d’octubre passat, a la rectora de la UAB, Margarita Arboix, en una reunió on també hi ha participat el director de l’ICTA-UAB, Xavier Gabarrell, per posar en comú el potencial del campus de la UAB en aquest àmbit.
Recentment l'amic Paul Zedler em plantejava una qüestió entre insidiosa i filosòfica: la nostra activitat científica analitzant processos, establint relacions causals, no té cap transcendència si no es tradueix en accions. No em va quedar més remei que respondre afirmativament per a que no es veiés que estava a dalt de la famosa torre d'ivori.
Per a Ramon Margalef, en el centenari del seu naixement.
Per què no trobem ecosistemes en l'atmosfera, com passa en oceans i continents? En l'atmosfera floten espores, grans de pol·len i microorganismes de tota mena que procedeixen en la seva immensa majoria del sòl. Però no s'estableixen xarxes tròfiques ni hi ha grans fluxos d'energia i matèria controlats pels éssers vius.
SIBECOL es va crear el 2018 de la mà de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET), l’Associació Ibèrica de Limnologia (AIL), la Societat Portuguesa d’Ecologia (SPECO) i la Societat Espanyola d’Etologia i Ecologia Evolutiva (SEEEE). El congrés coincideix amb el centenari del naixement del professor Ramon Margalef.
Els mapes són una eina clau per ecòlegs i naturalistes. Quin és el seu origen? Quines aplicacions poden tenir? Els fenòmens que estudia l'ecologia tenen una base geogràfica important, depenen de l'entorn espacial on es produeixen. Per això, les tècniques cartogràfiques en combinació amb la computació i les grans bases de dades, ens poden ajudar a estudiar, per exemple, la relació entre el clima, el llegat de l'ésser humà i la distribució actual de les espècies.
Els seminaris seran quinzenals i ja està disponible tota la programació per aquest trimestre. Hi presentaran estudis personalitats internacionals del món de l’ecologia com Steven W. Running, Mirco Migliavacca, Colin Osborne o Sara Hortal, entre d’altres.