Festina lente @ca

El costat ocult de la raresa: no és tan estrany ser rar

La Begoña García porta molts anys estudiant amb passió una curiosa planta, Borderea chouardii. Es tracta d'una espècie rara amb un origen biogeogràfic que es remunta al Terciari i que roman confinada en unes poques parets calcàries del Pirineu Central. Desconeguda fins a mitjans de segle XX, es considera una espècie en perill d'extinció. Però... ho és?

Ciència ciutadana Ecologia Espècies en perill d'extinció Espècies rares Espècies vulnerables Extinció Festina lente @ca Metapoblacions Plantes Raresa

Ecologia pragmàtica

Recentment l'amic Paul Zedler em plantejava una qüestió entre insidiosa i filosòfica: la nostra activitat científica analitzant processos, establint relacions causals, no té cap transcendència si no es tradueix en accions. No em va quedar més remei que respondre afirmativament per a que no es veiés que estava a dalt de la famosa torre d'ivori.

Canvi d'usos del sòl Festina lente @ca Francisco lloret Gestió adaptativa Paco lloret Restauració Restauració ecològica Serveis ecosistèmics Solucions basades en la natura Urbanització

De mapes, espècies i clima

Els mapes són una eina clau per ecòlegs i naturalistes. Quin és el seu origen? Quines aplicacions poden tenir? Els fenòmens que estudia l'ecologia tenen una base geogràfica important, depenen de l'entorn espacial on es produeixen. Per això, les tècniques cartogràfiques en combinació amb la computació i les grans bases de dades, ens poden ajudar a estudiar, per exemple, la relació entre el clima, el llegat de l'ésser humà i la distribució actual de les espècies.

Boscos Clima Festina lente @ca Mapes Paco lloret