Restauració
Plantar 3.000 milions d’arbres a Europa pot fer augmentar el risc d’incendi forestal
Un equip del CTFC, el CREAF i l’InBIO-CIBIO de la Universidad de Santiago de Compostela adverteix que cal planificar la reforestació massiva que proposa la Unió Europea com a part del Green Deal segons l'augment de connectivitat del bosc, el ràpid creixement d'algunes espècies, les resines inflamables i la gestió forestal.
Utilitzar el mètode Cocoon de 'dònuts' biodegradables augmenta l’èxit de la reforestació de zones degradades
S'han plantat uns 30.000 arbres i arbusts entre 2016 i 2019 a la conca mediterrània i a les Canàries, amb resultats de supervivència d'entre el 20 i el 80% segons l'espècie. L'anàlisi econòmica evidencia que reforestar amb el Cocoon pot ser fins a 4 vegades més rendible que fer-ho de la forma habitual.
Ecologia pragmàtica
Recentment l'amic Paul Zedler em plantejava una qüestió entre insidiosa i filosòfica: la nostra activitat científica analitzant processos, establint relacions causals, no té cap transcendència si no es tradueix en accions. No em va quedar més remei que respondre afirmativament per a que no es veiés que estava a dalt de la famosa torre d'ivori.
Pins, nadius o exòtics?
Recentment s'ha generat un certa controvèrsia sobre si hi ha pins autòctons o no a la península Ibèrica i si s'han d'eliminar d'alguns hàbitats. Un grup d'ecòlegs de l'AEET hi aporten el seu coneixement per ajudar a tancar el debat.
Verum ipsum factum
Tenim la necessitat d'entendre el funcionament de les coses, de saber com muntar-les i desmuntar-les. Però hem arribat a un punt de tanta especialització i mecanització que massa sovint se'ns escapa com funciona tot plegat i, sobretot, si serem capaços d'arreglar allò que hem trencat.
Els terrenys degradats restaurats amb fangs de depuradora segresten fins un 37% més de carboni
Un estudi realitzat per investigadors del CREAF i la UAB conclou que restaurar terrenys degradats amb fangs de depuradora ajuda a segrestar carboni al sòl. Aquests residus orgànics milloren l'estructura del sòl i afavoreixen el creixement de la vegetació, que posteriorment s'incorpora al sòl en forma de carboni orgànic.
Nova edició del RESTOCAT: el manual de seguiment i avaluació de la restauració d'activitats extractives
El CREAF presenta la traducció del manual al castellà en una edició revisada i ampliada pels autors.
El CREAF presenta el protocol RESTOCAT a Girona
El CREAF ha presentat a Girona el protocol per a l'avaluació de la restauració d'activitats extractives (RESTOCAT).
Jornada Presentació Protocol Restauració Activitats Extractives RESTOCAT
El 20 de novembre es presenta a Girona el protocol RESTOCAT. La jornada s’adreça als tècnics i a les empreses del sector que desitgen aprofundir en el seu coneixement en matèria de restauració. Es visitarà la pedrera de Castellot.