Pinedes

Claus per a identificar les diferents espècies de pins, infografia disponible!

Hi ha una gran varietat d’espècies de pins i, de vegades, són difícils d’identificar. Tot i això, no hem de “desesperar”: hi ha uns quants trucs per a diferenciar-les. Fixar-nos en les pinyes, les fulles (acícules), l’escorça o els pinyons pot ajudar-nos a saber quina espècie tenim davant.

Alerta forestal Biodiversitat Boscos Pinedes Pins

Ajuda’ns a recollir dades sobre la processionària

El CREAF inicia una campanya de participació ciutadana a través de les xarxes socials per recollir dades sobre l’afectació dels boscos per la processionària. La iniciativa s’emmarca dins del projecte BOSCOS SANS PER UNA SOCIETAT SALUDABLE, que impulsa la Fundació Bancària “La Caixa” i es presentarà oficialment en els propers mesos.

Alerta forestal Boscos i salut Pinedes Processionària Salut forestal

L’expansió dels alzinars “ofega” les pinedes de la península ibèrica

Un estudi realitzat per investigadors del CREAF i de la Universitat Autònoma de Barcelona demostra que moltes poblacions de pins de la península Ibèrica es troben en regressió. L’estudi preveu un escenari molt poc favorable per algunes espècies de pi davant el canvi climàtic, que es veurien afectades negativament tant per l’expansió dels alzinars com per l'increment de sequeres i incendis.

Alzina Alzinars Canvi climàtic Dinàmica poblacions Geu Jofre carnicer Marta coll Pi blanc Pi pinyer Pi roig Pinassa Pinastre Pinedes Roure

CANVIBOSC divulga l’evidència científica dels efectes del canvi climàtic sobre els boscos catalans

Aquest és un estudi inèdit, elaborat pel CREAF i promogut per la Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Segons CANVIBOSC, el faig i el pi roig seran les espècies que més patiran els impactes del canvi climàtic, mentre que les alzines i el pi blanc seran les menys vulnerables. 

Boscos Canvi climàtic Canvibosc Fagedes Incendis Jordi martínez Jordi vayreda Mireia banqué Occc Pi roig Pinedes Plagues Sequera