Jordi vayreda
Any complicat per als boscos de Catalunya
El projecte DEBOSCAT està quantificant durant el setembre la superfície forestal de Catalunya afectada per la manca de pluges, però els efectes ja són evidents en algunes zones de l’Empordà, el Berguedà, el Bages, el Gironès i la Selva. El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal demana a les persones amants del bosc que enviïn fotografies.
Parlem de riscos: si el teu bosc fos un país, quin país seria?
El Japó és un dels països del món on la població està més en risc davant les catàstrofes naturals. Si tenim en compte que també és un dels països del món més ben preparats, amb més llits d’hospital, més educació, plans de prevenció, urbanisme adaptat i un llarg etcètera, com s’explica?
El ritme amb què els boscos de Catalunya capturen CO2 disminueix un 17% en 25 anys
En un quart de segle, entre 1990 i 2014, els boscos de Catalunya han patit un descens generalitzat de la seva capacitat de capturar diòxid de carboni (CO2), que arriba gairebé al 17%. Així mateix, l’aigua blava, la pluja que no aprofiten les plantes i arriba als rius i aqüífers, s’ha reduït fins a un 29%.
El Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el CREAF promouran la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible
Les dues entitats s'uneixen amb l'objectiu d’aconseguir un equilibri entre l’extracció de biomassa forestal i la conservació dels valors naturals de les masses forestals.
Girona és la província catalana amb els boscos més vulnerables a la sequera
Així ho revela el VulneMap, l’eina desenvolupada pel CREAF en el marc d’una col·laboració amb la Diputació de Girona. Amb aquesta eina també s’ha constatat que els faigs i els roures són espècies molt vulnerables i que els boscos de la Garrotxa són els que concretament patiran més els efectes de les sequeres.
Els boscos de Catalunya es mantenen verds tot i la gran quantitat de processionària
Les erugues han sortit més tard i no han tingut temps de fer grans danys. La app que estrena el projecte Alerta Forestal servirà per captar més participants que ajudin a seguir amb molta atenció l’activitat de les erugues durant el mes de març. Si les erugues allarguen la seva activitat podríem tenir afectacions inesperades.
Comença un nou projecte que vol integrar la gestió de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible
El projecte Life Biorgest ha començat a caminar de la mà del Consorci Forestal de Catalunya per millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis. Junt amb el CREAF i altres socis l’objectiu principal del projecte és el d’integrar pràctiques i mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual.
Els ecòlegs forestals preveuen un quart any consecutiu d’afectacions severes per processionària als boscos
La plataforma de ciència ciutadana Alerta Forestal ha rebut l’avís de l’aparició de les primeres erugues de processionària a Catalunya, que ja han començat a sortir dels ous en les zones de Prepirineu. La primavera i estiu plujosos han fet que els pins hagin recuperat una bona part de les fulles. Això beneficia la supervivència de les erugues que se n’alimenten i agreuja el seu impacte sobre els boscos.