Moren pins de forma sobtada pels efectes de la sequera de l’any passat
Els pins estan mostrant els efectes de la sequera amb un any de retard.
Els pins estan mostrant els efectes de la sequera amb un any de retard.
El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l'eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia'ns la foto!
L'eruga del boix és una de les primeres fases de vida de la papallona del boix (Cydalima perspectalis). Se la coneix amb aquest nom perquè s'alimenta de les fulles del boix massivament i ha causat preocupació entre la societat.
El monitoratge del progrés en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU requereix una gran quantitat de dades. Segons un nou estudi publicat en Nature Sustainability, la ciència ciutadana podria ajudar a omplir importants llacunes d'aquestes dades. A la recerca, liderada per IIASA, ha participat una gran comunitat d'experts en ciència ciutadana de tot el món, entre ells, en Joan Masó, investigador del CREAF.
L'eruga del boix torna a estar molt activa aquest any. El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal recull observacions per fer el seguiment d’aquesta espècie invasora i valorar com d’afectades estan les zones atacades.
Hi ha una gran varietat d’espècies de pins i, de vegades, són difícils d’identificar. Tot i això, no hem de “desesperar”: hi ha uns quants trucs per a diferenciar-les. Fixar-nos en les pinyes, les fulles (acícules), l’escorça o els pinyons pot ajudar-nos a saber quina espècie tenim davant.
Les erugues han sortit més tard i no han tingut temps de fer grans danys. La app que estrena el projecte Alerta Forestal servirà per captar més participants que ajudin a seguir amb molta atenció l’activitat de les erugues durant el mes de març. Si les erugues allarguen la seva activitat podríem tenir afectacions inesperades.
Quins són els reptes que es van identificar durant la jornada passada del 21 de novembre que cada any organitzem el CREAF, la SCB i la ICHN? Quines idees o recomanacions es van donar? Us presentem un resum elaborat per Xavier Carbonell que dóna tota aquesta informació i molta més.
Alerta Forestal engega una campanya per animar a la ciutadania a seguir l’afectació d‘aquesta plaga fent fotografies i vídeos. Es vol arribar a les zones de Catalunya d’on encara no s’ha recollit prou informació i aconseguir un mínim de 400 imatges.