AlertaForestal resumeix el 2023 en dades
El projecte vol començar a resumir anualment les dades que s’obtenen del voluntariat per així visualitzar l’evolució d’aquest projecte de ciència ciutadana.
El projecte vol començar a resumir anualment les dades que s’obtenen del voluntariat per així visualitzar l’evolució d’aquest projecte de ciència ciutadana.
La comunitat científica ja ha demostrat que els boscos que creixen en un clima que els és poc favorable, com ara una avetosa en un clima sec, pateixen més malalties forestals o reben més atacs de plagues.
Les erugues han sortit més tard i no han tingut temps de fer grans danys. La app que estrena el projecte Alerta Forestal servirà per captar més participants que ajudin a seguir amb molta atenció l’activitat de les erugues durant el mes de març. Si les erugues allarguen la seva activitat podríem tenir afectacions inesperades.
Quin és el futur que esperen els boscos mediterranis? El canvi climàtic ja es deixa notar amb força i els seus impactes arriben arreu. En Francisco Lloret explica la situació actual i com haurem de preparar-nos nosaltres i els boscos als canvis que han de venir.
Per Craig i Seva.
Es demana que els ciutadans facin fotos dels mosquits tigre que trobin i enviin l’observació amb la app de la plataforma Mosquito Alert, que impulsa l’Obra Social “La Caixa”. Mosquito Alert és una plataforma de ciència ciutadana coordinada pel CREAF que gestiona dades de milers d’observacions i punts de cria de mosquit tigre.
Notícies alarmants sobre la plaga d’oliveres d’Itàlia. A la Puglia, al sud d’Itàlia, les oliveres de milers d’hectàrees es moren i el fenomen s’expandeix des de fa un parell d’anys cap el nord.
Un nou article científic publicat per membres del CREAF, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Sueca de Ciències Agrícoles, desvela que quan un bosc és atacat per determinats fongs, durant un episodi de sequera, es multiplica la seva mortalitat forestal. L’article explica quines són les dues classes de fong que es beneficien de les situacions de sequera i com aquests colonitzen i maten els arbres per manca d’aliment o per manca d’aigua.
Aquest és un estudi inèdit, elaborat pel CREAF i promogut per la Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Segons CANVIBOSC, el faig i el pi roig seran les espècies que més patiran els impactes del canvi climàtic, mentre que les alzines i el pi blanc seran les menys vulnerables.