Drim

La sequera mata els arbres de set o de gana?

Un estudi conclou que tots els arbres que moren per culpa de la sequera són incapaços de transportar l’aigua fins les fulles. A més, n’hi ha que també esgoten les seves reserves de carboni en no poder realitzar la fotosíntesi. Els resultats de la investigació permetran fer models més acurats de predicció dels efectes dels canvis en el clima sobre la vegetació.

Aigua Arbres Boscos Canvi climàtic Co2 Drim Fotosíntesi Fun2fun Gana Hidràulica Jordi martínez vilalta Maurizio mencuccini Mortalitat Nature ecology & evolution Sequera Set

Teresa Rosas guanya el premi a millor pòster en el 39è Simposi de 'New Phytologist'

La investigadora del CREAF Teresa Rosas va guanyar el premi al millor pòster en el darrer simposi organitzat per la revista científica. El treball presentat estudia la coordinació entre el transport d’aigua de les plantes i la tipologia de les fulles.

Canvi climàtic @es @ca Drim Fisiologia vegetal Fulles Fun2fun Hidràulica Jordi martínez vilalta Maurizio mencuccini New phytologist Pòster Tere rosas @ca

Matemàtiques contra la sequera dels boscos

Un estudi liderat per científics del CTFC i del CREAF presenta un model matemàtic que permet predir l’estrès per sequera als boscos. La investigació considera que l'estrès per sequera que pateixen els boscos depèn tant de les condicions climàtiques com de les característiques de la vegetació i del sòl que hi hagi a la zona.

Adaptació Balanç hídric Boscos Ctfc Drim Estrès hídric Fun2fun Gestió forestal Jordi martínez vilalta Lluis brotons Lluis coll Matemàtiques Miquel de caceres Mitigació Modelització Rafael poyatos Sequera

Acte de lliurament dels Premis ICREA Acadèmia 2014

El dimecres 1 de juliol, a les 19.30 h, l’auditori Pau Gil del recinte modernista de Sant Pau va acollir l’acte de lliurament dels Premis ICREA Acadèmia 2014, una convocatòria que ha distingit la trajectòria científica de deu investigadors de la Universitat de Barcelona en una edició que ha reconegut la tasca científica de trenta experts de tot l’àmbit català.

Acte Drim Fun2fun Icrea Jordi martínez Pi roig Premis

Entrevista a Jordi Martínez, Premi ICREA Acadèmia 2014

Jordi Martínez és Doctor en Ciències Ambientals (UAB, 2001), investigador del CREAF, professor agregat a la UAB i investigador honorari de la Universitat d'Edimburg (Regne Unit). En Jordi estudia com funcionen els boscos, quina estructura tenen i com responen als efectes del canvi climàtic.

Aigua Boscos Canvi climàtic Canvi global Co2 Drim Ecologia forestal Fun2fun Gestió forestal Jordi martínez Pi roig Sequera

Fongs i sequera, un còctel que pot ser mortal per als boscos

Un nou article científic publicat per membres del CREAF, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Sueca de Ciències Agrícoles, desvela que quan un bosc és atacat per determinats fongs, durant un episodi de sequera, es multiplica la seva mortalitat forestal.  L’article explica quines són les dues classes de fong que es beneficien de les situacions de sequera i com aquests colonitzen i maten els arbres per manca d’aliment o per manca d’aigua. 

Drim Fongs Fun2fun Interacció fong-planta Jordi martínez vilalta Plagues Sequera Xancre

La sequera porta al límit el sistema hidràulic dels boscos del planeta

Experts del CREAF i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han participat en un estudi internacional que conclou que l’estrès ambiental que suposa el canvi climàtic esta provocant que la majoria dels arbres del planeta, tant de boscos àrids com de boscos tropicals, estiguin fent funcionar el seu sistema vascular prop dels seu llindar de seguretat. Això els fa cada cop més susceptibles als episodis de sequera ja que aquests podrien provocar-los embòlies en el sistema circulatori.

Boscos Canvi climàtic Drim Fisiologia vegetal Fun2fun Sequera

La vegetació pot tolerar canvis climàtics bruscos si no són freqüents

Un estudi amb participació del CREAF i del Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC) conclou que hi ha mecanismes estabilitzadors que contribueixen a la resiliència de la vegetació enfront de canvis climàtics extrems, encara que també assenyala que no s'ha de subestimar la capacitat d'aquests esdeveniments per provocar canvis dramàtics, especialment si es tornen més constants.

Bioclim Canvi climàtic Drim Fun2fun Ipcc Resiliència Secasol Shiveca Vegetació