Adaptació
I tot això, com ho expliquem?
És indubtable que bona part de la batalla per canviar radicalment i dur a terme una veritable transició ecològica es lliurarà en el camp de la comunicació i la sensibilització social. Tanmateix, tot i la gran quantitat d’informació disponible, segueix resultant difícil conscienciar la societat i sobretot aconseguir posar en marxa el canvi d’hàbits necessari per modificar el nostre estil de vida i reduir l’impacte sobre l’entorn. Perquè succeeix això?
Les tres constants vitals dels ecosistemes terrestres són el creixement vegetal i l'ús eficient de l'aigua i el carboni
Josep Peñuelas, investigador del CSIC al CREAF, ha col·laborat en un article a Nature que proposa tres indicadors claus per valorar el funcionament d'un ecosistema terrestre i valorar si es troba en bon estat de salut o benestar.
Les mesures d'adaptació que es prenen arreu del món no redueixen el risc que comporta el canvi climàtic per a la humanitat
L'estudi 'A systematic global stocktake of evidence on human adaptation to climate change' publicat a la revista Nature Communications desvetlla que les mesures que es prenen són fragmentades, locals i no transformadores. El CREAF fa una crida per proposar mesures més integradores, coordinades i capaces de reduir el risc que suposa el canvi climàtic per a les persones.
“Participar en l'ESCACC30 és un bany d'humilitat, on la visió de la recerca s’uneix a la de la resta per donar pas a quelcom estratègic”
La visió del CREAF sobre com adaptar Catalunya al canvi climàtic arriba a l’ESCACC30. Fa uns mesos que l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic està desenvolupant l’Estratègia d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021- 2030. El CREAF ha fet una immersió en el procés participatiu i aquí en recollim aquesta participació.
La gestió forestal tindrà més pes que el clima en el rendiment dels boscos
Un estudi posa en evidència que no existeix una gestió forestal que millori la provisió de tots els serveis ambientals a la vegada. En una situació com l’actual, decidir-se per una gestió forestal que redueixi la vulnerabilitat del bosc és una opció sensata. L’estudi s’ha dut a terme per un equip d’investigadors i investigadores del CTFC, la UdL i el CREAF.
Quines normes segueixen les plantes que viuen i creixen en els extrems?
El CREAF participa en un estudi internacional a la tundra àrtica liderat per iDiV i descobreixen que les plantes de la tundra tenen una varietat de mecanismes molt més diversa del que es pensava anteriorment per fer front als climes freds. Igualment, comproven que en aquestes ambients extrems es mantenen les mateixes normes que en altres llocs del món: la mida de la planta i l'economia dels recursos expliquen la diversitat de la vida vegetal.
Conèixer el potencial evolutiu per a conservar i gestionar: l’exemple del teix
El teix és considerat espècie d'interès des del punt de vista de la conservació per les seves poblacions petites i aïllades. Un equip internacional liderat pel CREAF ha estudiat la variació adaptativa de les seves poblacions, un coneixement crucial per desenvolupar mesures de conservació correctes.
La ciutadania es mou per adaptar les conques de la Tordera i el riu Serpis als impactes del canvi global
Comença un nou projecte per adaptar el riu Tordera (Catalunya) i el riu Serpis (Valencia) als efectes del canvi climàtic. Per fer-ho, comptaran amb la participació de la ciutadanía i dels actors implicats en aquestes conques. Es farà donant un impuls a dos espais de governança ja existents: la Taula de la Tordera i la Plataforma Serpis.