Genètica

Conèixer el potencial evolutiu per a conservar i gestionar: l’exemple del teix

El teix és considerat espècie d'interès des del punt de vista de la conservació per les seves poblacions petites i aïllades. Un equip internacional liderat pel CREAF ha estudiat la variació adaptativa de les seves poblacions, un coneixement crucial per desenvolupar mesures de conservació correctes.

Adaptació Biodiversitat Biodiversitat genètica Genètica Teix

Una major riquesa genètica pot ajudar els avets a resistir millor el canvi climàtic

Un estudi publicat a la revista Tree Physiology, i en el que ha participat l'investigador del CREAF Francisco Lloret, ha revelat que les avetoses del Pirineu oriental poden tenir millor resposta al canvi climàtic que les del Pirineu occidental.

Avet Avetar Avetosa Bioclim Canvi climàtic @es @ca Francisco lloret Genètica Pirineus Resistència Riquesa Secasol Shiveca Tree physiology

La reintroducció de marmotes als Pirineus és tot un èxit malgrat la baixa diversitat genètica

Una investigació on hi col·labora el CREAF revela que les marmotes reintroduïdes al Pirineu mostren molt poca variabilitat genètica perquè provenen de només dues localitats alpines i no s’han barrejat entre elles. Sorprenentment, aquesta baixa diversitat genètica no ha suposat cap impediment perquè la reintroducció hagi estat un èxit.

Alps Bernat claramunt Conservation genetics Earthwatch pirineu Earthwatch pirineu ii Genètica Irene figueroa Mariona ferrandiz rovira Marmotes Pirineus Reintroducció

Busquem candidat o candidata per a tesi doctoral sobre la savina i la sequera

Es busca candidat per sol·licitar una beca doctoral de 4 anys sobre la relació entre la diversitat genètica i les respostes funcionals d'espècies vegetals (Juniperus phoenicea) a diverses escales: a nivell de parcel·la (1ha a Doñana), a nivell local (PN Doñana) i a nivell regional (gradient geogràfic a la Península Ibèrica). Les respostes funcionals inclouen èxit reproductiu, creixement i decaïment davant la sequera.

Biodiv Cibio Decaïment Doctorat Francisco lloret Genètica Juniperus phoenicea Oferta de feina Savina @ca Sequera Tesis Trets funcionals

Les abelles van passar a ser socials per canvis en l'expressió gènica

Un article publicat el passat mes de maig a la revista Science revela que l'origen i l'evolució de les abelles socials es deu a l'augment de la capacitat de regulació de l’expressió dels gens. Jordi Bosch, investigador del CREAF, és un dels científics que ha participat a l'estudi. 

Abelles Eusocials Evolució Genètica Insectes Jordi bosch Spalink