Marmotes

La reintroducció de marmotes als Pirineus és tot un èxit malgrat la baixa diversitat genètica

Una investigació on hi col·labora el CREAF revela que les marmotes reintroduïdes al Pirineu mostren molt poca variabilitat genètica perquè provenen de només dues localitats alpines i no s’han barrejat entre elles. Sorprenentment, aquesta baixa diversitat genètica no ha suposat cap impediment perquè la reintroducció hagi estat un èxit.

Alps Bernat claramunt Conservation genetics Earthwatch pirineu Earthwatch pirineu ii Genètica Irene figueroa Mariona ferrandiz rovira Marmotes Pirineus Reintroducció

Les femelles de marmota són infidels amb altres mascles

La infidelitat en les marmotes és una manera que tenen les femelles dominants d’evitar la consanguinitat i augmentar les possibilitats de supervivència dels fills. Quan la parella dominant és molt semblant genèticament, la femella opta per reproduir-se amb altres mascles. Aquest comportament podria generar una descendència més diversa genèticament i més capaç de respondre favorablement als paràsits.

Alps Comportament animal Earthwatch pirineu Earthwatch pirineu ii Ecology and evolution Mariona ferrandiz rovira Marmotes Reproducció Tria de parella

El CREAF et convida a passar un dia entre marmotes

Un grup de recerca del centre llança un projecte a Verkami per continuar fent expedicions de recerca als Pirineus i estudiar les marmotes. En total es demanem 3.000 euros que ajudarien a cobrir les despeses de personal, material, desplaçament, i manutenció dels científics. Entre les clàssiques recompenses de la plataforma de crowdfunding el CREAF ofereix des d’apadrinar una marmota, fins a passar un dia d’expedició en família ajudant als científics a capturar marmotes, marcar-les i deixar-les en llibertat.

Bernat claramunt Captures Cerdanya Irene figueroa Marmotes Mecenatge Pirineus Verkami

El CREAF estrena un nou blog sobre la recerca en marmotes i la biodiversitat alpina

Aquest més de maig el CREAF ha iniciat una nova col·laboració amb el portal de divulgació científica Recerca en Acció. En aquest cas, els mateixos investigadors difondran a través d'un blog com es duu a terme un projecte sobre seguiment de marmotes al Pirineu. Els protagonistes seran en Bernat Claramunt, investigador del CREAF i professor de la UAB, i la investigadora Irene Figueroa, també del CREAF. 

Divulgació Marmotes Recerca en acció